'Kijk, we blijven demonstreren tegen Poetin'

Een grote demonstratie in Moskou tegen de inauguratie van Vladimir Poetin is gisteren ontspoord in geweld. Er zijn honderden demonstranten opgepakt, onder wie de belangrijkste leiders van de protestbeweging. Er vielen tientallen gewonden, ook onder de politie.

MOSKOU - Oppositieleiders als Nemtsov, Oedaltsov, Jasjin en Navalny zal nu wellicht het aanzetten tot massale rellen ten laste worden gelegd, individuele demonstranten het gebruik van geweld tegen de politie. Het zijn vergrijpen waarop zware straffen staan.


Politie en demonstranten gaven elkaar de schuld van de rellen. Zeker is dat de politie er soms hard op sloeg en dat althans sommige demonstranten terugvochten met vlaggemasten, flessen en soms brokken asfalt. De Russische ombudsman Loekin zei dat sommige leiders van de demonstratie zich schuldig hadden gemaakt aan provocatie en dat het politieoptreden 'schromelijke tekortkomingen' liet zien.


Ook gisteravond laat bleef het in het tot vesting omgebouwde centrum van Moskou onrustig. Er waren veel mensen op straat die tot op het Rode Plein hun ongenoegen wensten te uiten over Poetins terugkeer als president. Aanhoudingen gingen tot laat in de avond door. Vanaf het begin was duidelijk dat de laatste grote demonstratie voor de inauguratie onder een slecht gesternte werd gehouden. Anders dan bij eerdere massademonstraties onthield het stadsbestuur ditmaal tot het laatste moment zijn goedkeuring - en bepaalde het dat slechts vijfduizend mensen mochten demonstreren.


De werkelijke opkomst lag met tienduizenden betogers veel hoger. Daarmee maakte de protestbeweging duidelijk dat Poetin tijdens zijn derde presidentstermijn blijvend op maatschappelijke tegenwind mag rekenen. De relatief hoge opkomst was door weinigen voorspeld. Zij was ook actief tegengewerkt door de politie, die in verscheidene steden demonstranten fysiek belette zich naar de hoofdstad te begeven. Bij kleine demonstraties elders verrichtte de politie aanhoudingen.


Plaagstootjes naar de demonstranten begonnen al bij het begin van de route, waar een menigte zich door een klein aantal controleposten moest wringen. Bij het Moerasplein (Bolotnajaplein) versperde een enorme politiemacht de bruggen die er naar het Kremlin leiden. Tot dat moment was de sfeer onder de demonstranten ontspannen. Posters als 'Poetin-Rusland: 3-0, 4-0, 5-0!!!' en 'We zijn hier niet in Pyongyang, Wij zullen NIET huilen' zetten de toon.


Ingenieur Natalia (45), die ook bij alle voorgaande demonstraties was, grapte dat ze niet goed wist waarom ze weer meedeed - Poetin had met een verlengde 'datsjavakantie' de miljoenenstad doen leeglopen. 'Een ding is zeker: verandering komt er in Rusland. Daarom ben ik hier. Hoop sterft het laatst.'


Sergej (21), aandelenhandelaar: 'Mensen maken duidelijk dat ze zullen blijven demonstreren. Zodat Poetin begrijpt dat het geen incident was. Ik vrees wel dat sommige media de invloed van demonstreren (op Poetin, red.) overschatten.' De aanstaand president woonde op dat moment een dienst bij van patriarch Kirill.


De gemoedelijke sfeer veranderde toen colonnes met rode vlaggen (van Oedaltsovs Linkse Front) en in het zwart gehulde nationalisten het Moerasplein naderden. Tevoren hadden kleine oppositiegroepen aangekondigd naar het Rode Plein te willen doorstoten of andere niet-toegestane acties te houden. Na een massale sit-in en terreinwinst van demonstranten op de politie volgde hard optreden met de wapenstok.


Elders in de stad was een pro-Poetinmanifestatie van het Nationaal Front, maar van een goudgerande inauguratie hoeft de terugkerend president niet meer te dromen. Maar sommigen verweten de leiders van de demonstratie dat ze zelf het politie-ingrijpen hadden uitgelokt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden