Kijk op dieren

Zo rond dierendag krijgen veel programmamakers en cd-samenstellers de neiging het beest in de muziek te zoeken. Natuurlijk in Saint Saëns' Carnaval des animaux, maar ook Stravinsky scoort goed met zijn Circuspolka voor een jonge olifant, Vuurvogel en Berceuses du chat....

Of dierendag ook de aanleiding is geweest voor de nieuwe cd van het gezelschap Alia Musica, onlangs uitgebracht bij Harmonia Mundi, vermeldt het cd-boekje niet. Maar het Bestiario de Cristo biedt wel een tot de verbeelding sprekende collectie die vooral getuigt van een opmerkelijke kijk op dieren.

Een bestiarium is niet zozeer een wetenschappelijke beschrijving van dierlijke kenmerken en eigenschappen, maar alswel een religieus-allegorische. Zo kan het voorkomen dat in het oudst bekende bestiarium, de Physiologus, wordt verhaald over een oude adelaar die drie keer in een bron duikt en dan verjongd weer opvliegt en over een pelikaan die met zijn eigen bloed zijn jongen redt.

De muziek die Alia Musica erbij heeft gezocht, stamt voornamelijk uit twee dertiende eeuwse Spaanse bronnen. Vanzelfsprekend wordt het lam Gods bezongen, de genoemde pelikaan is aanwezig en ook een aantal dieren met minder positieve connotaties zoals de vlieg, de mot en de adder.

Per beest worden de eigenschappen toegelicht, bijvoorbeeld die van de duif die een opmerkelijke carrière doorliep van de vogel van Venus als symbool van liefde, lust en sensualiteit (samen met de tortelduif in het fraaie Colombe simplicitas) naar de vogel van Maria en uiteindelijk de belichaming van de heilige geest (Kyrie, fons bonitatis).

Kennelijk heeft de muziek het op deze cd af moeten leggen tegen de beesten, want over de muzikale eigenschappen wordt bijster weinig vermeld. De uitvoering zelf is keurig, alles komt netjes op z'n plaats, maar niet erg bezield. Ietsje beestachtiger had het wel gemogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden