Kijk je naar de cao voor glastuinbouw dan is het salaris 'ver onder de maat'

Meewerkend voorman 1.792 euro bruto (40 uur).

Beeld ANP

Dilemma

Olga (23) oogst komkommers. Sinds zes maanden werkt zij bij een glastuinbouwbedrijf als meewerkend voorman. Dat houdt in dat zij zelf in de kas werkt om komkommers te oogsten en daarbij tegelijkertijd een groepje van tien andere medewerkers aanstuurt. Olga houdt haar uitleg en vraag verder kort: 'Is mijn uurloon voldoende?'

Advies

Het goede nieuws: Olga's uurloon van omgerekend 11,20 euro is stukken hoger dan het minimumloon voor haar leeftijd van 8,80 euro, zegt Leonie Mutsaers van Berenschot. De salarissen voor laaggeschoold werk variëren per bedrijf en per sector sterk, vandaar die vergelijking met het absolute minimum.

Kijk je echter naar de cao voor glastuinbouw, die volgens Olga voor haar geldt, dan is haar salaris 'ver onder de maat', zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. Afhankelijk van de exacte functie en schaal zou Olga volgens de adviseurs een uurloon moeten krijgen tussen de 12,59 euro en 14,73 euro, bij veel jaren ervaring. Dat is in het beste geval 30 procent meer dan Olga nu verdient.

Maar Olga is niet heel duidelijk. 'Je zegt alleen dat je tien mensen aanstuurt op de afdeling komkommers oogsten', schrijft Klazina Tulner van CNV Vakmensen. 'In de glastuinbouw is het gebruikelijk dat vaste medewerkers het hele jaar door verschillende taken verrichten. Zij zijn inzetbaar tijdens het hele proces van zaaien en planten, groei begeleiden tot en met de oogst. Het is dan gebruikelijk dat je in piektijden leiding geeft aan seizoenarbeiders of uitzendkrachten. Dat is dan in de vorm van vaktechnisch aansturen van de tijdelijke krachten of nieuwe medewerkers. Daarnaast werk je zelf mee.'

'In de cao liggen de salarissen voor dit vaktechnisch aansturen van personeel maandelijks zo'n 200 euro hoger dan jij nu krijgt', zegt Tulner, die wel een nuance aanbrengt. Voor dat geld zou Olga wel meer moeten doen dan alleen het aansturen tijdens het oogsten.

Hoogste tijd dus dat Olga onderzoekt wat haar functie precies inhoudt, en dan vooral in termen van die cao. 'Vraag voor de zekerheid even na of jouw werkgever gebruikmaakt van de cao', zegt trainer Van den Berg. Aan de hand van welke functie er op haar contract staat, kan Olga zelf kijken in het functiehandboek voor de Glastuinbouw hoeveel zij hoort te verdienen. Dat handboek staat gewoon op internet.

Klopt de indeling niet, dan heeft ze mogelijk recht op meer salaris. De eerste stap is haar salaris te bespreken met een leidinggevende. Mocht die geen gehoor geven aan het verzoek, dan kan Olga in beroep gaan tegen haar indeling. Hoe dat moet, staat ook in de cao.

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden