Lezersbrieven

Kiezers zijn best bereid meer te betalen voor vlees

De ingezonden lezersbrieven van maandag 30 januari.

null Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant
Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant

Brief van de dag: hoezo geen heffing op vlees?

Wat een zwakke argumenten voert staatssecretaris Van Dam aan om maar geen heffing op vlees te hoeven invoeren. Hij ziet er het nut niet van in. En hij is bang dat mensen het tegenovergestelde doen als hij zegt dat ze minder vlees moeten eten. Hij helpt liever mee alternatieve producten te ontwikkelen.

Maar je kunt het ene doen zonder het andere te laten. Dus: vleesloze producten stimuleren én vlees duurder maken. Bovendien wordt op andere schadelijke producten (alcohol, tabak) wel accijns geheven. Dus waarom dan niet op vlees, de grootste milieuvervuiler die er is, volgens (onder andere) het RIVM.

Laat Van Dam eerlijk zijn en zeggen dat hij bang is voor de kiezer, die hem en zijn kwakkelende partijtje zullen afstraffen op 15 maart. Maar kiezers zijn niet dom en prikken het doorzichtige verweer van hem en trouwens ook van veel andere politici, die het net zo min aandurven om vlees iets duurder te maken, moeiteloos door. Mensen zijn best bereid iets meer te betalen voor hun biefstukje of gehaktbal als dat het milieu en het dierenwelzijn ten goede komt. Zie het succes van bijvoorbeeld vrije uitloopeieren of biologisch vlees.

Maar voor een eerlijk verhaal, laat staan de waarheid, moet je dezer dagen niet bij de meeste Haagse politici zijn.

Alex van Kalken, Zoetermeer

Opvoeden

Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste, maar minst bescheiden kinderen ter wereld. Zullen we, nu we het daar over eens zijn, onze kinderen weer gewoon gaan opvoeden?

Pieter Barnhoorn, Leiden

Clowns

In mei sluit het Amerikaanse circus Barnum and Bailey zijn deuren. Een einde komt aan een lange historie van entertainment. Waarom? Na de start van Trump en zijn team is het mij duidelijk geworden. Alle clowns zijn de politiek ingegaan.

Bert Bogers, Rosmalen

null Beeld ap
Beeld ap

Plucheplakker

In het debat van 26 januari jl. vroeg Geert Wilders aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie of hij soms een 'plucheplakker' is.

Dat bekt best wel lekker. Heeft Geert weer goed bedacht. Wikipedia vertelt me dat Geert zelf al vanaf 1998 in de Tweede Kamer zit.

Richard Koopman, Oss

Ontmanteling Europa

Wat sommige politieke stromingen maar niet wil lukken, heeft een kleine groep terroristen met kinderlijk gemak voor elkaar gekregen: het begin van de ontmanteling van Europa. Na een aantal aanslagen hebben België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk afgelopen week besloten paspoortcontrole in te stellen voor internationale hogesnelheidstreinen. De oude landsgrenzen worden zo verder in ere hersteld. En vrij reizen voor alle Europeanen wordt verder bemoeilijkt, want er gaan nu ook ontmoedigende procedures en wachtrijen op stations ontstaan.

Tot deze bijzondere knieval voor terrorisme werd besloten door drie ministers en, voor Nederland, een hoge ambtenaar. Voor ons land was het besluit kennelijk dusdanig triviaal dat we onze minister liever thuis hielden om hem de kans te geven af te treden vanwege de bonnetjes van Teeven.

Voor terroristen zelf verandert er overigens weinig. Zij zullen na een aanslag niet langer per Thalys of vliegtuig kunnen vluchten maar lopend, per bus of gestolen auto grenzen over moeten. Dat waren altijd al de meest geschikte methoden.

Erik de Vroom, Leiden

Ecologische voetafdruk

Mooie infographic afgelopen zaterdag over verkleining van onze ecologische voetafdruk. Liever een glaasje kraanwater in de trein dan een beker melk in een benzine-slurpende SUV. Logisch. Maar wat heeft dat voor zin als er de komende vier jaar een gekuifde olifant door de milieukast dendert?

President Trump laat als een razende Donald oliepijpleidingen aanleggen en wil van alle eerder gemaakte afspraken af, inclusief het moeizaam bereikte Klimaatakkoord van 2015. De wereld kijkt machteloos toe.

Maar laten we meegaan in zijn grootse denkwijze. Bouw een enorme glazen stolp over de Verenigde Staten. Die hij gaat betalen. It's true.

Frank Laan, Amsterdam

Rutte tegen uitsluiting?

Af en toe spreekt er een minister-president bij de jaarlijkse Auschwitz-herdenking. Gisteren maakte Rutte zijn opwachting. Zou dat iets met verkiezingstijd te maken hebben?

Oké, dat is een onprettig idee, maar het werd nog veel erger: in zijn speech sprak Rutte over 'uitsluiting' als een verwerpelijk fenomeen, natuurlijk refererend aan de jodenvervolging.

Hoe ongepast, uit de mond van iemand die de maandag eraan voorafgaand in zijn paginagrote advertentie in de landelijke bladen nog opriep tot uitsluiting van iedereen die niet Normaal. Doet. Bah!

Heleen Gans, Amsterdam

Namens het kabinet legt premier Mark Rutte, samen met vicepremier Lodewijk Asscher, een krans bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking Beeld anp
Namens het kabinet legt premier Mark Rutte, samen met vicepremier Lodewijk Asscher, een krans bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust HerdenkingBeeld anp

Vrijheid van meningsuiting

Uit het weer zo voortreffelijke discours van ombudsvrouw Annieke Kranenberg blijkt eveneens dat ook voor sommige lezers de vrijheid van meningsuiting alleen voor hun eigen mening geldt.

Leo Jacobs, Amsterdam

Echte Nederlanders

Vogels, als je je niet wilt aanpassen aan onze, door echte Nederlanders voortvarend verrommelende en verarmende Nederlandse natuur, pleur op!

Piet Paree, Santpoort Noord

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden