Nieuws

Kiezers verliezen hun geduld met de politieke impasse: meerderheid wil nieuwe verkiezingen

Aan de vooravond van Prinsjesdag verliezen de kiezers hun vertrouwen dat het nog goed komt met de kabinetsformatie. Zes op de tien Nederlanders staan inmiddels achter het organiseren van nieuwe verkiezingen, blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Ook het vertrouwen in D66-leider Sigrid Kaag en CDA-voorman Wopke Hoekstra is sterk gedaald.

Hoewel de meerderheid van de VVD-stemmers nieuwe verkiezingen niet ziet zitten, staat een groot deel van de D66- en CDA-stemmers hier wel achter.  Beeld ANP
Hoewel de meerderheid van de VVD-stemmers nieuwe verkiezingen niet ziet zitten, staat een groot deel van de D66- en CDA-stemmers hier wel achter.Beeld ANP

Nu de formatie zes maanden onderweg is, raakt het geduld van de kiezers op. Van de 28 duizend leden van het Opiniepanel wil 61 procent liever nieuwe verkiezingen dan dat de poging om een minderheidskabinet te vormen wordt doorgezet. In een I&O-zetelpeiling van vorige week, gehouden voor het aftreden van de ministers Bijleveld en Kaag, was dat nog 45 procent van de kiezers.

Er zijn wel verschillen tussen de kiezersgroepen. Het grootste deel van de VVD-kiezers staat nog achter het vormen van een minderheidskabinet. Slechts een kwart van hen is voorstander van nieuwe verkiezingen. De VVD staat hierin alleen, bij geen enkele andere partij denkt de achterban nog positief over de formatie. Onder kiezers van de PVV en Forum voor Democratie is de roep om nieuwe verkiezingen het grootst.

Hoewel D66 en het CDA nog de kans hebben om deel te nemen aan een nieuw kabinet zijn ook grote delen van hun achterban voorstander van nieuwe verkiezingen. Bij D66 is 43 procent bereid om opnieuw naar de stembus te gaan, bij het CDA 51 procent. Dat beide partijen kampen met verlies in de laatste zetelpeilingen is de kiezers om het even. ‘Dat is dan maar zo’, aldus een CDA-stemmer. Een D66-stemmer meent dat het voortzetten van de formatie nog schadelijker is voor de partij.

Er zijn ook D66- en CDA-kiezers die overwegen om bij nieuwe verkiezingen op een andere partij te stemmen. Opvallend is vooral dat nogal wat CDA-kiezers overwegen om op de eventuele nieuwe partij van Pieter Omtzigt te stemmen.

Minder vertrouwen

De formatie-impasse schaadt ook het vertrouwen van kiezers in de politiek leiders. Terwijl 91 procent van de D66-stemmers in mei nog vertrouwen had in Kaag als leider, was dat begin vorige week nog maar 69 procent. Na haar aftreden als minister van Buitenlandse Zaken steeg dit percentage naar 77 procent.

Onder CDA-stemmers ging het vertrouwen in Hoekstra van 70 naar 62 procent. Het verschil met Mark Rutte is aanzienlijk. Van de VVD-stemmers heeft 93 procent nog altijd het volste vertrouwen in hem als partijleider en premier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden