Kiezers Taiwan bezegelen afgang van Kwomintang

In de parlementsverkiezingen van zaterdag in Taiwan is de eens almachtige Kwomintang ver teruggevallen. De regerende Democratische Progressieve Partij (DPP) boekte forse winst....

De politieke aardverschuiving heeft een ravage aangericht in de nationalistische Kwomintang (KMT) . In 1949 verloor die China aan de communisten, in 2000 het presidentschap van Taiwan aan oppositieleider Chen Shui-bian, en zaterdag haar laatste bolwerk, het parlement, aan Chens DPP.

In het oude parlement had de KMT 123 van de 225 zetels. Vorig jaar raakte ze er dertien kwijt aan de nieuwe Partij Volk Voorop van James Soong, die uit de KMT was gestapt omdat hij geen presidentskandidaat werd. Als we 85 zetels krijgen, zei de KMT vrijdag, is dat een overwinning. Het werden er slechts 68.

Met een doodgraversgezicht gaf KMT-leider Lien Chan de nederlaag toe. Vorig jaar al werd hij in de presidentsverkiezingen een verre derde. Zijn nieuwe echec wordt toegeschreven aan zijn saaiheid, zijn door wraakgevoelens ingegeven obstructiepolitiek, het imago van de KMT als een partij van het verleden, en de regeringsacties tegen de praktijk om stemmen te kopen.

De KMT is nog steeds de grootste oppositiepartij, maar haar neergang lijkt niet te stuiten. Daarvan profiteert vooral de afvallige James Soong, wiens Partij Volk Voorop verrassend doorbrak en 46 zetels haalde. Een oudere KMT-splinter daarentegen, de pro-Chinese Nieuwe Partij, verloor tien van zijn elf zetels.

De regerende DPP deed het nog beter dan ze zelf had verwacht. Ondanks de zwaarste recessie sinds vijftig jaar en een record-werkloosheid van 5,3 procent sprong de partij van 66 naar 87 zetels. De kiezers hebben gekozen voor stabiliteit, die alleen kan worden bereikt als er een eind komt aan de parlementaire guerrilla tegen president Chen.

Daarvoor is nodig dat de DPP een absolute meerderheid achter zich heeft als op 1 februari het nieuwe parlement bijeenkomt. Met dat doel heeft Chen een 'alliantie voor nationale stabilisatie' voorgesteld. De rechtse oppositie wil van die coalitie niet horen. Steun is echter gekomen van de Taiwanese Solidariteitsunie.

Deze nieuwe partij van de charismatische oud-president Lee Teng-hui, die in september uit de KMT werd gezet, kwam verrassend binnen met dertien zetels. De nog ontbrekende steun moet komen van onafhankelijken en KMT-dissidenten .

Voor de Chinese leiders is deze ontwikkeling onrustbarend. Volgens hen is Chen een verkapte separatist. Tevergeefs hebben ze geprobeerd hem te isoleren door de rechtse oppositie en het Taiwanese zakenleven in de watten te leggen. Chens nieuwe bondgenoot Lee Teng-hui, een kampioen van de onafhankelijkheid, is voor Peking onverteerbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden