Kiezers kennen zittende PvdA-lijsttrekker niet

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen vaagde Pim Fortuyn de Rotterdamse PvdA weg. Drieënhalf jaar later kent niemand nog PvdA-politici. De partij durft nog altijd niet te zeggen waar het in Rotterdam om gaat.

‘Wie kennen jullie van de lokale politiek, wie zitten er in B en W?

‘Opstelten.’

Van welke partij is die?

‘PvdA?’

Een passage uit een studie die de PvdA onlangs heeft laten uitvoeren naar het beeld van de partij in de stad, drieënhalf jaar na de Fortuyn-revolte. Dat beeld is niet erg opwekkend. De ondervraagden blijken nauwelijks op de hoogte van de plaatselijke politiek.

In de studie schetsen de ondervraagden de ideale lijsttrekker voor de Rotterdamse PvdA. Die schets zou best op de huidige lijsttrekker Bert Cremers kunnen slaan: ‘no nonsense, sociaal maar zakelijk, niet te oud, niet te jong, betrokken, zijn nek durven uitsteken, ergens voor staan’, et cetera.

Maar het doet allemaal niet terzake, de respondenten kennen hem toch niet en de kiezers waarschijnlijk ook niet. De PvdA, dat is voor velen nog steeds Bram Peper, Hans Kombrink en Els Kuijper. Gevraagd naar de verworvenheden van decennia sociaal-democratie, wordt aarzelend geopperd: ‘het skateplein, was dat geen initiatief van Kuijper?’

De studie geeft vooral aan hoe ondankbaar plaatselijke politiek is. Want Cremers heeft wel degelijk de afgelopen jaren lopen trekken en sleuren om de PvdA-leden de 21ste eeuw in te bewegen.

Dat heeft soms onbedoeld tot komische taferelen geleid, zoals in 2003 in buurtcentrum Oude Noorden. Cremers en een twintigtal partijleden zouden discussiëren over criminaliteit onder Antilliaanse en Marokkaanse jongeren. Zover kwamen ze niet.

Want: Antilliaanse en Marokkaanse jongeren bestaan niet. ‘Allemaal Rotterdammers, Bert.’ De cijfers kloppen niet en als ze wel kloppen, moet je het er vooral niet over hebben. ‘Da’s stigmatisering, Bert.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.