Kiezers in Utrecht blijven weg bij burgemeestersreferendum

Het Utrechtse burgemeestersreferendum is uitgelopen op een dramatische mislukking. Slechts 9,25 procent van de Utrechtse stemgerechtigden heeft woensdag zijn stem uitgebracht....

Met deze opkomst, die nog veel lager is dan voorspeld en ver onder de benodigde 30 procent ligt, is het referendum niet geldig. De gemeenteraad maakt vandaag de keuze uit de twee burgemeesterskandidaten, Ralph Pans en Aleid Wolfsen, beiden lid van de PvdA.

De gemeente Utrecht heeft donderdagochtend de definitieve uitslag van het burgemeestersreferendum bekendgemaakt. In totaal hebben 21.664 Utrechters een stem uitgebracht. Hiermee komt het opkomstpercentage op 9,36 procent.

Ralph Pans heeft 4914 stemmen gekregen en Aleid Wolfsen werd 13.014 keer aangekruist op de stembiljetten. 3736 Mensen brachten een ongeldige of blanco stem uit.

Wolfsen
De raad kiest naar verwachting Aleid Wolfsen als de nieuwe Utrechtse burgemeester. Hij genoot met 60,8 procent van de uitgebrachte stemmen de voorkeur van de kiezers. Pans kreeg 22,3 procent van de stemmen.

Dat beide kandidaten van dezelfde partij zijn en er ‘dus niets te kiezen viel’, is de meest genoemde reden om niet te gaan stemmen. De opkomst van het burgemeestersreferendum in Utrecht is een diepterecord op het gebied van volksraadplegingen.

Toch neemt Wolfsen felicitaties aan. ‘Ondanks de lage opkomst ben ik trots op elke stem die ik heb gekregen. De thuisblijvers hadden niets tegen de kandidaten, maar ze waren tegen het referendum.’

Mislukt
‘Het referendum is mislukt, dat geven we ruiterlijk toe’, zegt PvdA-raadslid Gilbert Isabella, voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad die de kandidaten heeft geselecteerd. Hij blijft erbij dat de lage opkomst niet te wijten is aan de keuze van de vertrouwenscommissie voor twee kandidaten van dezelfde partij. ‘Wij hebben twee uitermate geschikte kandidaten geselecteerd. Dat was onze opdracht en daarin hebben we niet gefaald.’

‘Het referendum met twee kandidaten werkt niet. Dat is de les van deze dag in Utrecht’, reageert huidig burgemeester Annie Brouwer. Ze wijst erop dat tot het referendum is besloten met een ‘hele kleine meerderheid in de raad’ en dat vooral de tegenstanders de publiciteit hebben gezocht.

Terug bij af
Kandidaat Pans, die er eerder voor pleitte het referendum open te breken: ‘Dit is niet mijn gelijk, maar het gelijk van de Utrechters, die al weken zeggen dat ze het referendum zo niet zien zitten.’ Volgens hem is degene die vandaag door de raad wordt gekozen als volgende burgemeester ‘terug bij af’. ‘De nieuwe burgemeester van Utrecht moet beginnen met het winnen van het vertrouwen van de Utrechters.’ Burgemeester Brouwer denkt dat dat wel meevalt. ‘Als burgemeester word je beoordeeld op je daden. Na je eerste succes of uitglijder is iedereen dit referendum vergeten.’

Wolfsen zei woensdag dat hij het een slecht signaal vond van minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) dat ze niet ging stemmen. Hij vindt dat iedere burger gebruik moet maken van zijn stemrecht.

De kiescommissie van district 100 in Utrecht wacht woensdag op stemmers. De opkomst bij het burgemeestersreferendum was zo laag dat de uitslag ongeldig is. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden