Kiezers behagen is doel op zich

FRANS WEISGLAS

Zomaar drie onderwerpen uit het politieke nieuws van de laatste week voor het Kamerreces: minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil de kosten van politie-inzet bij commerciële evenementen doorberekenen aan de organisatoren. Daar is veel voor te zeggen, zeker wanneer je weet dat het om zo'n 700 evenementen per jaar gaat, waar de politie zo'n 500 duizend mensuren aan kwijt is. Opstelten wil echter het betaald voetbal van deze doorberekening uitzonderen. Dat is bizar. Want als er één soort evenement is dat leidt tot grote ordeverstoringen en massale politie-inzet, dan is het wel het betaald voetbal. Een bedrijfstak waarin miljoenen euro's worden besteed aan de handel in voetballers, hoeft niet voor de eigen veiligheid te betalen. De heilige koe wordt ontzien.

VVD en CDA steunen in de Tweede Kamer een motie van de PVV, waarin staat dat ten minste 35 procent van de muziek op radio 2 van Nederlandse origine moet zijn. Ik houd van Nederlandse muziek en ben al jaren een grote fan van Lee Towers. Maar ook dit is bizar. De Kamerleden weten heel goed dat ze niets te zeggen hebben over de inhoud van de programma's van de publieke omroep. Toch stemmen ze voor een dergelijke motie om een goede beurt te maken bij Henk en Ingrid.

Het VVD-Kamerlid René Leegte vindt dat het KNMI moet stoppen met klimaatonderzoek, omdat 20 procent van de onderzoekers van het KNMI niet neutraal zou zijn. Het KNMI zou het bij voorbaat eens zijn met diegenen die vinden dat de aarde wordt opgewarmd door menselijk toedoen. Hij geeft geen enkele onderbouwing voor zijn bewering dat de wetenschappers uit De Bilt niet onafhankelijk zouden zijn.

Zomaar drie onderwerpen uit het nieuws van de laatste week. En dan ga ik nog voorbij aan meer fundamentele zaken als het begrip dat minister Verhagen toont voor de angst voor alles dat ooit uit het buitenland kwam, inclusief ons voedsel. Of aan de integratienota van minister Donner. Of aan de lompe wijze waarop het kabinet de Raad voor Cultuur bejegent.

Rode draad bij al deze onderwerpen is de angst van VVD en CDA om kiezers kwijt te raken aan de PVV. Deze kiezers behagen, is doel op zich geworden. Eigen beginselen - bijvoorbeeld liberale opvattingen over het omroepbestel - worden daarbij klakkeloos overboord gezet.

Ik gun de politici van de coalitiepartijen het nu aangebroken zomerreces en hoop dat zij zullen genieten van culturele evenementen in binnen- en buitenland. Maar ik hoop ook dat zij zich zullen bezinnen op hun koers en identiteit . Op de lange termijn is de politiek alleen geloofwaardig wanneer politici zich baseren op inhoudelijke uitgangspunten en trouw blijven aan zichzelf en aan de beginselen van hun partij. Eerlijk is eerlijk: de PVV is dat wel.

De auteur was van 2002 tot 2006 voorzitter van de Tweede Kamer. Hij stoort zich aan de bereidheid van CDA en VVD om eigen principes ondergeschikt te maken aan de goede betrekkingen met de PVV.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden