Kiezers afwachtend over Rutte III

Uw politieke nieuwsbrief

Rutte introduceert het akkoord van de nieuwe coalitie. Beeld anp

Goedemiddag. Eerst zien dan geloven, is de eerste reactie van de kiezer op de plannen van Rutte III. PvdA-Kamerlid Dijsselbloem daarentegen (51.695 voorkeurstemmen) gelooft het wel en pakt zijn biezen.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks in uw inbox ontvangen? Regel het eenvoudig hier: volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

PEILING VAN DE DAG
Kiezer staat nog niet te springen

Het valt te verwachten als je zeven maanden over een formatie doet: dan worden je plannen door het volk met enige argwaan begroet. Slechts een klein kwart van de respondenten van onderzoeksbureau I&O Research is tevreden over het regeerakkoord. Rutte III heeft nog heel wat mensen te overtuigen: circa een derde van de kiezers is neutraal over de plannen, nog een derde is negatief en bijna 10 procent weet het nog niet.

De kiezers van oppositiepartijen zijn (uiteraard) zeer ontevreden (PVV, Forum voor Democratie, SP) tot een beetje ontevreden en verder afwachtend (GroenLinks, PvdA) over het regeerakkoord. Maar ook de achterbannen van de vier coalitiepartijen zijn in meerderheid gereserveerd over de plannen van Rutte III. Van de ChristenUnie-kiezers is 47 procent positief, bij het CDA is dat 42 procent, bij de VVD 41 en bij D66 35.

In ruime meerderheid hebben de kiezers (van alle politieke kleuren) moeite met de btw-verhoging (79 procent negatief) en het belasten van een afbetaalde woning (57 procent). Ook genderneutrale overheidscommunicatie en Wilhelmuslessen kunnen op weinig enthousiasme rekenen (respectievelijk 40 en 38 procent zijn tegen).

Tegelijkertijd is Rutte III erin geslaagd enkele plannen te bedenken die op brede instemming kunnen rekenen: zoals het langer vasthouden van terugkerende jihadgangers, meer salaris voor leraren, lagere inkomstenbelasting en extra geld voor defensie. Ook interessant: 60 procent van de respondenten is blij met de aangekondigde bindende klimaatwet.

Maar de heersende mening van de kiezers lijkt toch te zijn: eerst maar eens zien hoe het uitpakt. Het vertrouwen in de toekomst komt vooralsnog te voet.

De voormannen van Rutte III. Beeld epa

SPIJTOPTANT VAN DE DAG
En Dijsselbloem maakt drie

Nog voordat de verkiezingen van 15 maart hebben geleid tot een beëdigd kabinet, druppelt de Tweede Kamer alweer leeg. VVD'er Sjoerd Potters was als eerste weg. Die liet zich in maart niet eens meer inhuldigen, maar verruilde de Kamer meteen voor de burgemeestersketting. Daarna volgde zijn partijgenoot Pieter Duisenberg, richting de universiteitskoepel VSNU. En nu dus Jeroen Dijsselbloem, de man die ook buiten zijn eigen kring zoveel complimenten oogstte voor zijn werk als minister en als voorzitter van de Eurogroep.

De gemiddelde zittingsduur van Kamerleden is al jaren gestaag dalende. Bijna een op de vijf Kamerleden vertrok in de afgelopen regeerperiode tussentijds (degenen die tot het kabinet geroepen werden niet meegerekend). 'Het is een slechte zaak dat Dijsselbloem het nu zo plotseling voor gezien houdt', schrijft Raoul du Pré in het Volkskrant-commentaar. 'Juist zijn ervaring en en zijn brede dossierkennis hadden enorm kunnen bijdragen aan het kritisch vermogen, het collectief geheugen en de wetskennis in de Tweede Kamer.'

Dijsselbloem heeft met vijftien Haagse jaren een lange staat van dienst op het Binnenhof. Voordat hij minister werd was hij tien jaar Kamerlid. Hij zou de koninklijke route hebben bewandeld als hij zich in maart niet opnieuw verkiesbaar had gesteld. In plaats daarvan sloeg hij destijds intern met de vuist op tafel om een hoge plek op de lijst te bedingen. Zijn aankondiging nu te vertrekken doet dan ook wenkbrauwen fronsen in Den Haag. Wellicht kijken ook zijn bijna 52 duizend kiezers ervan op.

De negenkoppige PvdA-fractie heeft 'kanonnen' nodig, schrijft hij in een brief aan partijgenoot en Kamervoorzitter Arib. 'Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb.'

Kamerlid Dijsselbloem zwaait al na zeven maanden af. Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden