Kiezer straft Britse coalitie af uit onvrede over crisis

De Britten hebben hun onvrede geuit over de coalitie. Zowel de Conservatieven als de Liberaal-Democraten leden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen massaal verlies. Labour heeft ruim 800 nieuwe raadsleden.

LONDEN - Het enige lichtpuntje voor de Conservatieve Partij is dat Boris Johnson werd herkozen als burgemeester van Londen. De opkomst lag rond de 30 procent.


Kiezers in een kleine tweehonderd gemeenten konden hun stem uitbrengen. Het ging daarbij om heel Schotland, het grootste deel van Wales en delen van Engeland. De uitslag weerspiegelde de recente opiniepeilingen die Labour een voorsprong van 7 procent gaven op de Conservatieven. Zoals verwacht deden de Liberaal-Democraten van Nick Clegg het slecht. De kleinste regeringspartij verloor veel steun nadat het, in strijd met haar verkiezingsbelofte, akkoord was gegaan met de verhoging van het studiegeld. In een wijk van de Schotse hoofdstad kreeg zelfs een als pinguin verklede kandidaat meer stemmen dan een partijgenoot van de vice-premier.


Het verkiezingsdebacle volgt op een roerige tijd waarin de ene crisis de andere volgde. Veel kiezers blijken teleurgesteld te zijn in de coalitie. Sociaal-liberalen vinden het beleid te conservatief en conservatieven vinden het te progressief. De regeringspartijen maken zich ook impopulair door de noodzakelijke bezuinigingen, al moet het overgrote deel ervan nog in werking treden. Dat er amper economische groei is, maakt de situatie er niet beter op.


Voor de sociaal-democraat Ed Miliband was de uitslag een belangrijke opsteker. De 42-jarige oppositieleider, die tijdens een triomftocht door Southampton met een ei werd bekogeld, heeft het niet altijd even gemakkelijk door zijn gebrek aan charisma en zwakke optredens in het Lagerhuis. Het moet hem ook goed doen dat Labour na vele magere jaren in Schotland en Wales eindelijk kiezers terugwint van de Scottish National Party en Plaid Cymru, de nationalistische partijen. Wel moet hij er spijt van hebben dat hij de kandidatuur van Ken Livingstone voor het burgemeesterschap van de 'stadstaat' Londen goedkeurde.


Fietsende spookrijder

In de hoofdstad ging Boris Johnson als een fietsende spookrijder tegen de nationale trend in. Duizenden Londenaren hebben zich ontpopt als 'Boris Reds', de Londense versie van de 'Reagan Democraten', door voor het gemeentebestuur op een Labour-kandidaat te stemmen en voor het burgemeesterschap op de flamboyante Conservatief. Livingstones kansen liepen ernstige averij op toen bleek dat hij belasting had omzeild. Bovendien werd hij gezien als kandidaat van het verleden. Johnsons populariteit buiten conservatieve kringen betekent ook dat zijn naam wordt genoemd als toekomstig partijleider, en zelfs premier.


Johnson blijkt voorlopig een van de weinige gekozen burgemeesters in het Verenigd Koninkrijk. Eerder deze week had David Cameron de hoop uitgesproken dat elke stad 'zijn eigen Boris' zou krijgen, ofschoon de Liberaal-Democraten niets zien in gekozen burgemeesters. De inwoners van onder meer Birmingham, Sheffield, Nottingham en Manchester hebben in referenda 'nee' gezegd tegen deze vorm van directe democratie, met als voornaamste bezwaar dat het te duur is.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden