Kiezer krijgt het moeilijk: welke partij is de groenste?

Groen is terug van weggeweest. Na zware jaren van bezuinigingen, uitbreiding van de jacht en uitspraken als 'een koe in de wei is ook natuur', is volgens natuurbeschermingsorganisatie Natuurmonumenten de lente weer aangebroken in politiek Den Haag.

Natuurliefhebbers kijken naar burlende herten op de VeluweBeeld ANP

In de verkiezingsprogramma's is groen prominent aan de orde en op de nieuwe kandidatenlijsten staan natuurbeschermers te dringen om een Kamerzetel. De milieubewuste kiezer krijgt het nog moeilijk: welke partij is de groenste?

Voorzitter Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten telt zijn zegeningen. Dinsdag kende de organisatie de 'groene Kamerzetel' toe, een prijs voor de groenste politicus van het jaar. Het resultaat was tekenend: er waren liefst drie winnaars. Rik Grashoff (GroenLinks), Lutz Jacobi (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66), alle drie Tweede Kamerlid, kregen de prijs voor hun gezamenlijke alternatieve natuurbeschermingswet die nu in de maak is.

De SP viel buiten de prijzen, maar Natuurmonumenten roemt ook deze partij. Kamerlid Henk van Gerven kreeg - net als Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Esmee Wiegman van de ChristenUnie - een eervolle vermelding voor zijn protest tegen het 'afbraakbeleid' van staatssecretaris Henk Bleker.

Strijd
Intussen is, vooral op de linkerflank, de strijd ontbrand om de kiezers die natuur- en milieubescherming hoog hebben zitten. GroenLinks had ooit bijna het alleenrecht, maar moet de Partij voor de Dieren al naast zich dulden.

En het wordt nog veel drukker. De SP gooit twee troefkaarten in de strijd met twee 'groene' kopstukken op de kandidatenlijst. Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren, staat op de 21ste plaats, en op 20 staat Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace, de organisatie die voormalig campagneleider Diederik Samsom heeft zien opklimmen tot het PvdA-leiderschap.

Teuling heeft heel bewust voor de SP gekozen. 'De SP is niet minder groen dan GroenLinks. De partij heeft zich er alleen nooit zo mee geprofileerd omdat andere onderwerpen meer prioriteit hadden.' Als 'het groene hart van de rode tomaat' hoopt Teuling milieu en duurzaamheid bij de SP nu meer in de kijker te zetten.

Windmolens
Ook in de overige linkse verkiezingsprogramma's speelt het milieu een belangrijke rol. Weg met kernenergie, leve de windmolens, een duurzame visserij en diervriendelijke veehouderij, betogen GroenLinks, PvdA en SP in koor. D66 moet het programma nog openbaren, maar zal zich zeker in de strijd werpen. De toekenning van de groene Kamerzetel - voor het tweede jaar op een rij - is daarbij een welkome steun in de rug.

'Met dank aan staatssecretaris Henk Bleker', zou het commentaar kunnen zijn bij deze groene ontwikkeling. 'Door zijn afbraakbeleid werden alle partijen gedwongen een standpunt in te nemen over natuurbeleid', zegt Tino Wallaart, lobbyist voor Natuurmonumenten in Den Haag. 'Ze hebben achterstallig onderhoud gepleegd.'
Zelfs voor GroenLinks, de partij die van oudsher aan groen haar bestaansrecht ontleent, was de afgelopen kabinetsperiode een wake-up call.

Geen kiezers
De kans dat de partijen met hun aandacht voor de natuur ook veel kiezers gaan winnen is klein, denkt Peter Kanne van opinieonderzoeksbureau TNS Nipo. 'Natuur en milieu trekken bijna geen kiezers, met uitzondering van GroenLinks en Partij voor de Dieren. Bij de vraag welke onderwerpen kiezers belangrijk vinden, bungelen deze altijd onderaan. Maar misschien dat ze in combinatie met andere onderwerpen wel kiezers over de streep zullen trekken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden