Kiezer is overwegend van plan rechts te stemmen

Links, rechts, midden, de kiezer is lastig in een hokje te plaatsen, blijkt uit opinieonderzoek in opdracht van de Volkskrant. Wanneer de vraag is waar de kiezer zichzelf positioneert, links of rechts, dan is sinds 2002 steeds vaker het antwoord: in het midden. Tegelijk vindt die kiezer die onderwerpen belangrijk waar links zich de afgelopen decennia mee heeft geafficheerd - werkgelegenheid, inkomensbeleid, sociale zekerheid. Als tenslotte de vraag is wat de kiezer van plan is te stemmen, dan zijn dat overwegend rechtse partijen.

Premier Rutte brengt in maart 2015 zijn stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld anp

'Links heeft het moeilijk', is de conclusie van politicoloog Philip van Praag. Hij leidt het onderzoek dat door Kantar Nipo wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Tot de verkiezingen van maart worden van dezelfde ruim 2000 respondenten de meningen gepeild. Zo wordt duidelijk of en hoe opvattingen veranderen onder invloed van de campagne.

De peiling wijst uit dat de kiezer zorg het allerbelangrijkste beleidsonderwerp vindt. Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft en de AOW-leeftijd moet terug naar 65. Maar hoe de miljarden daarvoor te vinden? Het antwoord daarop gaat alle kanten uit. Ook blijken veel kiezers, 37 procent zich minder thuis te voelen in Nederland. De helft van hen wijt dat aan het groeiend aantal buitenlanders, de andere helft aan groeiende intolerantie en tegenstellingen.

De onderzoekers vroegen daarnaast in wie ze vertrouwen hebben als minister-president. Vice-premier Lodewijk Asscher scoort hierop aanzienlijk beter dan zijn tegenstrever om het PvdA-leiderschap Diederik Samsom, zowel onder de PvdA-kiezers als bij de electorale concurrentie. In premier Samsom heeft 19 procent van de kiezers vertrouwen. Asscher doet met 35 procent niet veel onder voor de huidige premier Mark Rutte die een voor een zittende minister-president matige 41 procent scoort.

Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden