Kiezen in zwarte tijden ****

Heftig verhaal wordt door de elastieke vertelkracht van Groothof warmbloedig.

Ik ben niet bang door Beer Muziektheater/René Groothof.


Vanaf 8 jaar. 30/11, Theater a/h Spui, Den Haag. Tournee t/m 25/3.


muziektheaterproducties.nl en stipproducties.nl


Je zult maar zoon zijn van een maffiabaas. En op een dag een even oude jongen ontdekken, in een kuil. Naar later blijkt, is die ontvoerd door de clan van je vader. Waar ligt dan je loyaliteit? Word je medeplichtig of kom je in verzet?


De Italiaanse auteur Niccolò Ammaniti beschreef dit hartverscheurende relaas van de 9-jarige Michele Amitrano, in Ik ben niet bang, een roman voor volwassenen. Theatermaker René Groothof heeft samen met regisseur Aike Dirkzwager het lef getoond om deze niet eenvoudige thriller over schuld, angst, opstand en medeplichtigheid te bewerken voor een jeugdig publiek (vanaf 8 jaar), maar tieners zijn meer op hun plek.


Met zijn sterk mimische gezicht en krakend spannende stem vertolkt Groothof in Ik ben niet bang in zijn eentje net zo gemakkelijk de schuchtere jongen als zijn in het nauw gedreven vader of diens louche opdrachtgever Sergio. In de sobere, maar rake regie krijgt de verbeelding alle ruimte. Rechts een keukentafel waarop thermoskannen en bierflesjes de maffioso verbeelden, links een deken waaronder je zo de uitgemergelde Fabrizio vermoedt. Op het moment dat Michele de angstige jongen toespreekt, jankt de saxofoon van Niels Bijl, die Groothof op emotionele momenten voortdurend rugdekking geeft.


Een paar getekende projecties zorgen voor wat extra sfeerbeelden, zoals de donkere kuil, het Italiaanse dorp of de boerderij waar de ontknoping plaatsvindt.


Toch is het vooral de elastieke vertelkracht van Groothof die van dit heftige verhaal een warmbloedige voorstelling maakt over het verlies van naïviteit en jeugdigheid, en die vooral de belangrijke vraag bij tieners neerlegt: wat zou jij doen als je een vergelijkbare situatie zou belanden? Er valt uiteindelijk een schot. Maar meer dan angst heeft Michele zichzelf dan al overwonnen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden