Kiezelzuur

Breng aan de kook: 8,5 deciliter water, vier eetlepels vers (of twee eetlepels gedroogd) paardenstaartblad, twee eetlepels gekneusd dillezaad. Twintig minuten laten trekken, zeven....

Kruidenboekenvrouwen streven naar gebruik in breedste zin. Waarom zou je niet meteen je eigen nagelversterker en shampoo samenstellen (met zeepkruidwortel) als je toch de kruidenhof in moet voor citroenblad (finishing touch in salade), of bernagie gaat plukken voor het oppeppen van roomkaas. (Wrijf, tegen de vliegen, meteen wat kuiflavendelwater rond de oren van het paard.)

Jekka McVicar brengt, na hoofdstukken over inrichting en onderhoud van de kruidentuin, vele, vele oogsttoepassingen in kaart in Het nieuwe kruidenboek, een (mooi geïllustreerde) vertaling uit het Engels (Terra/Lannoo; euro 27,95). Het met hopbellen gevulde kussen bevordert nachtrust, sleutelbloem kan door pudding, we mengen verf (wedeblauw, guldenroedegeel) en vermijden contact met de zilvergrijze tanacetum, dat een gemeen uitslagje kan opleveren. Tijdens het strooien met de verpulverde bloemen, puik biologisch vernietigingswapen (verlamt het zenuwstelsel van de mier), dragen we handschoentjes.

Een paar 'cadeauboekjes'. Lieke Kamphuis, traiteur te Groningen, stelde Zon op tafel samen, 'verrassend zomerse gerechten' (Tirion; euro 14,90). Is er nog, eh, nieuws onder de zon? Amper. Wel veel weetjes en kleurige tekeningen van Theo Schildkamp.

'Culinaire kleintjes' heet een reeksje van uitgeverij Elysee. Een eerder deeltje bevat deze aanwijzing voor het bereiden van Wok-Express-noedels van een bepaald merk: 'Giet er heet water overheen.' Nieuw zijn Pesto & tapenade van Carla de Nijs en Knoflook van Marieke Terlingen (euro 6,99 per stuk). Grove peper geeft De Nijs 'meer gevoel dan fijne' - ze heeft ook altijd verse citroenen in huis. Terlingen vergeet de verse (of groene, of natte) knoflook (wordt ook in Nederland geteeld, in de Flevopolder).

Iets dikker, iets groter: Fast & Fancy - Culinair koken in korte tijd van Carla Kentgens (Van Dishoeck; euro 14,95). Beknopte recepten à la brie in filodeeg met honingpeertjes; tandoori-lam met chilisaus; tagliatelle met groente-sinaasappelsaus. Toe: gebakken ananas met meringues.

Voor haar paddestoelensalade: olie verhitten, de afgeborstelde en in stukken gesneden paddestoelen met het sjalotje twee minuten roerbakken. Afblussen met citroensap, peper en zout erbij. Schep de sugarsnaps erdoor. Met bieslook garneren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden