Kiev wil hulp van buitenland in conflict om gas

President Joesjenko van Oekraïne wil internationale bemiddeling in het gasconflict, waardoor Rusland de gaslevering aan zijn land heeft stopgezet. Hij beschuldigde Moskou gisteren van chantage, maar ontkende de Russische aantijging dat zijn land voor 25 miljoen dollar gas heeft gestolen dat bedoeld is voor Europa....

Volgens Joesjenko probeert Rusland met de gasboycot de parlementsverkiezingen in maart oneigenlijk te beïnvloeden. Tot ongenoegen van Moskou wil de westers georiënteerde Joesjenko het land aansluiten bij de NAVO en de EU. Moldavië, dat eveneens een pro-westerse koers vaart, meldde gisteren eveneens afgesloten te zijn van Russisch gas na een conflict over de prijs.

Rusland omschrijft het geschil als een louter commerciële aangelegenheid, waarbij Oekraïne weigert de marktconforme prijs te betalen. Het wijst Oekraïne aan als schuldige voor de teruggelopen gasleveranties aan Europa.

Oekraïne is voor ongeveer 30 procent afhankelijk van Russisch gas en kan daarnaast beschikken over gas uit Turkmenistan, dat door pijpleidingen door Rusland loopt. Een woordvoerder van Gazprom zei gisteren dat Rusland geen gas uit Turkmenistan naar Oekraïne doorvoert. President Joesjenko pleegde gisteren overleg met Turkmenistan.

Het conflict kan grote gevolgen hebben voor de economie van Oekraïne. Het land zegt bereid te zijn meer te betalen voor het gas als de prijs geleidelijk wordt verhoogd. Voor zover bekend hebben Rusland en Oekraïne gisteren niet verder onderhandeld om hun conflict op te lossen.

Duitsland, Italië, Frankrijk en Oostenrijk hebben gisteren Moskou en Kiev gemaand een stabiele energietoevoer te garanderen. Woensdag is er een spoedvergadering van de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden