Update

Kiev stelt ultimatum: betogers moeten binnen 48 uur gebouwen verlaten

De situatie in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische betogers twee staatsgebouwen bezet houden, moet binnen 48 uur opgelost zijn. Indien onderhandelingen op niets uitlopen, zal er geweld worden gebruikt. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, gezegd.

Pro-Russische betogers staan voor het bezette regeringsgebouw in Donetsk.Beeld epa

'Er zijn twee opties', zei de minister tijdens een bijeenkomst met zijn regering. 'Politiek en onderhandelingen of geweld. Voor diegenen die een dialoog willen, stellen we gesprekken voor en een politieke oplossing. De minderheid die een conflict wil, kan een krachtig antwoord verwachten van de Oekraïense autoriteiten.'

Een van de bezette gebouwen bevindt zich in de Oost-Oekraïense stad Loehansk. Vanochtend lieten de betogers 56 van de zestig mensen die zij hadden gegijzeld vrij. De betogers houden sinds zondag het regionale hoofdkwartier van de veiligheidsdienst bezet.

Voor het gebouw zijn hoge barricades opgeworpen. De betogers zeggen meer autonomie voor de regio te willen. De Oekraïense regering heeft Moskou ervan beschuldigd een hand in de bezettingsacties te hebben.

Rusland: geen reden tot bezorgdheid
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag echter gezegd dat de Verenigde Staten en Oekraïne geen reden hebben om bezorgd te zijn. 'Rusland heeft al vele malen gezegd dat het geen ongewone of ongeplande activiteiten op zijn grondgebied nabij de grens met Oekraïne uitvoert die van enige militaire betekenis zijn', staat in een verklaring.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel denkt daar anders over. Rusland doet naar haar mening te weinig om de impasse met Oekraïne te doorbreken. 'Helaas is het in veel gebieden niet duidelijk dat Rusland bijdraagt aan deëscalatie van de situatie', zei Merkel vandaag in het parlement. 'Daarom zullen we doorgaan waarmee we bezig zijn: aan de ene kant zullen we een dialoog nastreven, maar anderzijds zullen we duidelijk maken dat Oekraïne in onze ogen het recht heeft om haar eigen pad richting ontwikkeling te bewandelen.'

Ondertussen lopen de spanningen in Oost-Oekraïne hoog op. In diverse steden zijn de afgelopen dagen protestacties gehouden. De bewoners van Oost-Oekraïne hebben van oudsher meer op met de machtige oosterbuur dan met de regering in Kiev. Sommigen, onder wie de activisten in Loehansk, willen een referendum houden over onafhankelijkheid, zoals onlangs al gebeurde op de Krim.

Beeld afp
Russische militairen nemen deel aan een militaire oefening in de Volgograd-regio, niet ver van de grens met Oekraïne.Beeld afp

Zelfverklaarde patrouilles
In Charkov werd gisterochtend het lokale regeringsgebouw ontruimd dat bezet werd gehouden door seperatisten. Zeventig betogers werden opgepakt.

'De revolutie wordt met haar eigen middelen bestreden', schrijft correspondent Olaf Koens vandaag in de Volkskrant. 'De demonstranten in Charkov verzamelen zich op het enorme Vrijheidsplein in het centrum van de stad. Via de sociale media houden ze elkaar op de hoogte. Zelfverklaarde patrouilles jagen waar nodig bussen met agenten van de oproerpolitie weg. Het is een soort mini-Maidan, dezelfde formule als de opstand in Kiev, maar dan met andere doeleinden.'

Interactieve kaart
Deze kaart van Oekraïne laat zien hoe de etniciteit in het land verdeeld is. Hoe verder oostwaarts, hoe meer etnische Russen er in Oekraïne wonen en hoe minder Oekraïners. Versleep de slider om meer informatie te krijgen over de verschillende bevolkingsgroepen in Oekraïne.

Separatisten in het lokale overheidsgebouw in Donetsk.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden