Kiev bereid te praten over autonomie

Meer zelfstandigheid voor pro-Russische gebieden in Oekraïne is bespreekbaar, zegt de interimregering in Kiev. Hoe reageren ondernemers uit Nederland, de op twee na grootste investeerder in het land, op deze ontwikkelingen?

AMSTERDAM - De Oekraïense interim-regering is bereid te praten over meer autonomie voor de Krim en het oosten van het land, waar de meerderheid van de bevolking pro-Russisch is.


Dat zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Andrej Desjtjitsja maandag na overleg met Frans Timmermans en zijn Belgische en Luxemburgse ambtsgenoot. De drie waren in Kiev om te horen hoe de nieuwe regering de crisis op de Krim wil oplossen.


Timmermans benadrukte tijdens het gesprek zijn 'sterke steun' voor de territoriale integriteit van Oekraïne. Volgens hem kan het conflict alleen met een open dialoog worden opgelost.


Maar de tijd voor zo'n dialoog dringt, blijkt uit de gestaag oplopende gemoederen. Maandagmiddag vielen Russische schoten bij de overname van een post van de Oekraïense marine in Bachtsjisaraj. Niemand raakte gewond. Wel ontnamen de Russen de Oekraïense soldaten hun voertuigen en mobiele telefoons. Volgens Oekraïense media werden in de buurt van Sebastopol militairen die een raketbasis bewaakten, door Russische soldaten ontwapend.


De NAVO besloot dat het AWACS-radarvliegtuigen gaat inzetten die de situatie in Oekraïne vanuit Polen en Roemenië observeren. De toestellen zullen alleen over NAVO-gebied vliegen.


De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek beweegt hemel en aarde om het Krim-referendum van aanstaande zondag te verhinderen. Hij wil donderdag in New York de Veiligheidsraad toespreken. Woensdag spreekt Jatsenjoek in elk geval met de Amerikaanse president Obama. Deze ontvangt Jatsenjoek om 'steun te betuigen aan het beginsel dat de grenzen van het land onschendbaar zijn', meldt het Witte Huis.


Volgens de voorzitter van het parlement van de Krim zal 80 procent van de inwoners voor aansluiting bij Rusland stemmen. Op welke bronnen hij zich daarbij baseert, is onduidelijk. De leiders van de Krim gaven aan dat bij het referendum van zondag waarnemers van de OVSE geen strobreed in de weg zal worden gelegd.


Tijdens het bezoek van Timmermans en zijn ambtsgenoten uit België en Luxemburg stond ook een mogelijke toetreding van Oekraïne tot de EU prominent op de agenda.


De Wereldbank maakte gisteren bekend dat het bereid is Oekraïne dit jaar nog met een bedrag tot 3 miljard dollar (circa 2,2 miljard euro) te ondersteunen. Dat geld komt bovenop programma's van de bank die al in Oekraïne lopen ter waarde van in totaal 3,7 miljard dollar.


Oekraïne

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.