Kiesraad presenteert uitslag: Zetels PvdA en PvdD naar ChristenUnie en GroenLinks

De Kiesraad presenteerde vandaag de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Volkskrant.nl deed live verslag. Lees het hieronder terug.

De Tweede Kamer Beeld ANP

De definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen wijkt in zetelaantallen niet af van de definitieve prognose van ANP. Download het proces verbaal hier.

De definitieve uitslag in zetels:
VVD 41
PvdA 38
PVV 15
SP 15
CDA 13
D66 12
ChristenUnie 5
GroenLinks 4
SGP 3
Partij voor de Dieren 2
50Plus 2

Voorkeursstemmen
De Kiesraad had heugelijk nieuws voor CDA'er Pieter Omtzigt (nummer 39 op de lijst van het CDA). Hij komt met 36750 stemmen alsnog in de Kamer.

Restzetels
Op basis van het aantal stemmen per partij gedeeld door de kiesdeler werden 144 zetels toegekend. Zes restzetels werden verdeeld onder VVD (twee zetels extra), CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SP. GroenLinks en ChristenUnie profiteerden van lijstverbindingen met respectievelijk PvdA en SP, en de SGP. Zonder lijstverbindingen hadden ChristenUnie en GroenLinks een zetel minder gehad en de PvdA en de Partij voor de Dieren een zetel meer.

17 september 2012, 14:42

Alle informatie over de definitieve uitslag is te vinden op de site van de Kiesraad. Met die opmerking beëindigt de Kiesraad de bijeenkomst. Op de site lijkt het proces verbaal vooralsnog te ontbreken. De site reageert traag, waarschijnlijk door de vele bezoekers die de uitslag willen raadplegen.

(17.00) Inmiddels is de uitslag verschenen op kiesraad.nl.

17 september 2012, 14:37

Vragen

Het officiële gedeelte van de presentatie is voorbij. Nu is er nog tijd voor vragen. Vanuit het publiek wil 50Plus-kandidaat weten of de kieskring van de BES-eilanden niet kon worden toegevoegd aan de kieskring Den Haag.

De Kiesraad zegt ernaar te kijken. De Kiesraad zegt niet verantwoordelijk te zijn voor fouten gemaakt in prognoses van het ANP.

Een andere man uit het publiek vraagt of er niet een eerlijker speelveld zou moeten zijn voor nieuwe partijen. Nieuwe partijen kregen met moeite aandacht van de media.

De Kiesraad zegt niet te gaan over de media. Verder gaat de Kiesraad kijken of er onnodige beletselingen zijn geweest in het verkiezingsproces.

17 september 2012, 14:34

Nu spreekt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het publiek toe. Ze dankt de Kiesraad voor het goede werk en zegt dat er nu werk voor de boeg ligt voor de nieuwe Kamerleden. Het werk is zelfs al begonnen: 'Met het aanstellen van een verkenner heeft de Tweede Kamer het formatieproces snel op gang gebracht.'

17 september 2012, 14:32

GroenLinks-kandidaat Tofik Dibi (nummer tien op de lijst) moet afscheid nemen van de Kamer. Hij laat via Twitter weten:

17 september 2012, 14:28

Bezwaren

Nu is er tijd voor bezwaren tegen de uitslag. Een man die zich voorstelt als Harvey Truin heeft bezwaar. Zijn bezwaar is: 'Niet stemmen is ook kiezen.' Daar wordt geen rekening mee gehouden, zegt de man. Die mensen die niet stemmen omdat zij zich niet herkennen in de bestaande partijen worden op één grote hoop gegooid.

De Kiesraad zegt: 'Wij beklemtonen dat er een recht bestaat om niet te stemmen, maar grondwettelijk is het zo dat alleen die stemmen gelden die zijn uitgebracht.' Het bezwaar van de heer Truin wordt opgenomen in het proces verbaal.

Tot slot ondertekenen de leden van de Kiesraad het proces verbaal.

17 september 2012, 14:26

Man/vrouw

Het aantal gekozen vrouwelijke Kamerleden bedraagt 58, oftewel 38 procent. De vorige Kamer bestond uit 41 procent.

17 september 2012, 14:14

Voorkeursstemmen

De kandidaten die circa 16.000 stemmen (een kwart van de kiesdeler) gekregen hebben, kunnen vanaf een overkiesbare plek alsnog in de Kamer komen. Alleen CDA'er Pieter Omtzigt is met voorkeursstemmen vanaf positie nummer 39 alsnog in de Kamer gekomen. Lijsttrekker Dirk Poot van de Piratenpartij heeft ook meer dan een kwart van de kiesdeler aan stemmen gekregen, maar aangezien zijn partij niet genoeg stemmen heeft gekregen voor een zetel, komt hij niet in de Kamer.

17 september 2012, 14:07

Uitslag

21 partijen deden mee aan de verkiezingen.
9.463.223 personen brachten hun stem uit, 74,6 procent van het electoraat.
17.004 mensen stemden blanco, 20.984 stemmen waren ongeldig.
De kiesdeler dit jaar bedraagt 62.828 (het aantal geldige stemmen gedeeld door de 150 zetels van de Tweede Kamer).

Er zijn een aantal lijstencombinaties aangegaan:
PvdA, SP en GroenLinks;
en de ChristenUnie en de SGP.

Op basis van de kiesdeler zijn 144 zetels toegewezen. Er zijn 6 restzetels te verdelen. De SP en GroenLinks krijgen beide één restzetel. Ook de ChristenUnie krijgt een restzetel. Twee restzetels zijn toebedeeld aan de VVD en één aan het CDA.

Als er geen lijstverbindingen waren aangegaan, zouden GroenLinks en de ChristenUnie een zetel minder hebben gekregen en de PvdA één meer.

De zetelverdeling in de definitieve uitslag is hetzelfde als die van de definitieve prognose.

17 september 2012, 14:04

Algemene beeld

De Kiesraad oordeelt dat er geen redenen zijn om de betrouwbaarheid van de uitslag in twijfel te trekken.

Het algemene beeld:
Er waren op woensdag circa 10.000 stembureau's geopend. Tot diep in de nacht waren duizenden vrijwilligers bezig met stemmen tellen. De uitslag wijkt alleen op enkele detailpunten af van de voorlopige definitieve prognose van het ANP.

17 september 2012, 14:02

De zitting in de oude zaal van de Tweede Kamer is geopend.

De procedure:
Allereerst het algemene verloop van de verkiezingen;
Dan de uitslag;
Dan eventuele bezwaren;
Vervolgens wordt de uitslag overhandigd aan Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet;
Tot slot is er tijd voor vragen.

De Kiesraad maakt tijdens de zitting onder meer bekend:
- het aantal uitgebrachte stemmen per politieke partij;
- het aantal stemmen per kandidaat;
- de kandidaten die met voorkeurstemmen zijn gekozen;
- de verdeling van de zetels en de restzetels;
- de gevolgen van lijstencombinaties voor de zetelverdeling;
- de gekozen kandidaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden