Kiesraad: districtenstelsel De Graaf onbegrijpelijk

De Kiesraad torpedeert de kiesstelselwijziging die minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing ambieert als 'aanzienlijk gecompliceerder en ondoorzichtiger' voor kiezers én partijen...

De Graaf (D66) wil de Kamer opdelen in 75 regionale en 75 landelijke zetels. Hij wil verbieden dat mensen zich zowel in een district als op de landelijke lijst verkiesbaar stellen. Anders kunnen verliezende districtskandidaten alsnog via de landelijke lijst in het parlement komen. Volgens de Kiesraad plaatst dit verbod partijen voor zenuwslopende keuzes . Met een stemmenkanon in een district vallen immers slechts in een beperkt deel van Nederland stemmen te winnen. Bovendien zullen kiezers raar opkijken als ze niet op hun favoriete Kamerlid kunnen stemmen omdat ze in het verkeerde district wonen.

De geplande kiesstelselwijziging leidt volgens de Kiesraad tot een nieuw soort Kamerlid: de vertegenwoordiger van een specifiek district. Het adviesorgaan vindt het opvallend dat De Graaf hierover slechts 'oppervlakkige' opmerkingen maakt.

De Graafs coalitiepartners CDA en VVD uitten al eerder ernstige bedenkingen over de beoogde kiesstelselwijziging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden