Kies het compromis

De PvdA moet de gulden middenweg met verve verkopen.

PvdA-strategen, ik weet een goede slogan voor de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2011: Kies het Compromis.

Niet lachen, ik meen het echt! Ik weet er zelfs nog een: Kom bij de échte Polderpartij: PvdA!

Lees nou door, want het is geen grapje. De PvdA ging na de Europa-verkiezingen meteen weer op die treurige toer van ‘we hebben verkeerd gecommuniceerd’, ‘Wouter Bos heeft onze boodschap niet goed overgebracht’, ‘we hebben nog niet goed genoeg naar de kiezers geluisterd’.

Het probleem is niet de communicatie, die is hoogstens wat eenzijdig. Het enige wat ik Wouter Bos en in zijn voetspoor Thijs Berman uitentreuren hoor herhalen, is dat ze ‘bij elke maatregel ervoor zullen zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen’.

Pineut

Die woorden komen blijkbaar niet over, en Wouter Bos, ga nou alsjeblieft niet zoeken naar een nog lievere boodschap in een poging de kiezer naar de mond te praten. Wees eerlijk en zeg: ‘Nee, we kunnen het u niet altijd naar de zin maken. We zullen soms maatregelen nemen die voor u akelig zijn. Dat doen we omdat we het land regeren, en daarom voortdurend compromissen sluiten, waarbij we alle belangen tegen elkaar afwegen. Soms bent u dan de pineut.’

Wacht even, communicatie-deskundigen, voor u mij voor gek verklaart, lees nog even verder.

R. van der Laan schreef maandag in de krant in een reactie op de brief van de dag dat hij/zij PVV heeft gestemd omdat de toekomstige gepensioneerden financiële schade oplopen door dit kabinetsbeleid. R., ik voel met u mee, want ik ben als eindeloos freelancer ook wanhopig over het plan de pensioenleeftijd naar 67 te verhogen. Maar toch stem ik er met een brok in m’n keel mee in, omdat dit alle belangen van iedereen afwegende toch de beste oplossing is.

De AOW-leeftijd verhogen is in strijd met de mantra ‘de sterkste schouders zullen de zwaarste lasten dragen’, dus schaf die kreet nou echt maar af. Ja, de AOW naar 67 is een compromis, en daar moet de PvdA trots op zijn.

Luisteren

Jos de Beus vindt dat de PvdA permanent in Volendam moet gaan rondhangen om naar de mensen te luisteren en minister Plasterk wil de gewone mensen nog indringender vertellen dat het de PvdA om hén gaat.

Ik geloof daar niet in. De kiezer zal het uiteindelijk waarderen om als volwassene te worden aangesproken, en zo nodig tegengesproken. Wim Kok kon dat, doodgewoon akelige waarheden zeggen, zoals ‘Kom, kom, het valt wel mee, met die mensonterende toestanden in verpleeghuizen waar u het steeds over heeft’. En hij was er niet minder geliefd om.

Ik heb vertrouwen in de kiezer. Speld hem niet op de mouw dat vadertje staat zal zorgen dat alles goed komt. Zeg ronduit dat het compromis, de beste oplossing na afweging van alle belangen, soms voor zijn portemonnee lullig zal uitpakken.

In 2011 zal die kiezer inzien dat Wouter Bos zijn stem verdient, of Jan Peter Balkenende. Die hebben ons kundig en verstandig door de kredietcrisis geloodst. Ik vertrouw erop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden