Kies de Nederlander van het jaar

De stemhokjes zijn geopend voor de verkiezing van de Nederlander van het jaar. Wordt het Hirsi Ali of Sylvie Meis?...

Jean-Pierre Geelen

Voor het derde achtereenvolgende jaar buigt de Volkskrant zich over devraag: wie is de Nederlander van het jaar? Gewoontegetrouw maakt de lezerdat uit. Welke landgenoot deed er toe in 2005? Wie bepaalde het nieuws,doorbrak een taboe? Kortom: wie strekt tot voorbeeld en verdient onze warmewaardering?

Zo grillig als het wereldnieuws was met bomaanslagen, tsunami's en ander(natuur)geweld, zo rustig kabbelde het water in de Nederlandse vijver. Ookhet mensennieuws kabbelde rustig voort. Elders trokken een overleden en eennieuwe paus, de wereldleiders, topmodel Kate Moss en gestorvenvoetballegendes de aandacht naar zich toe, in Nederland moeten we het doenmet staatssecretarissen die pleiten voor de terugkeer van de aanspreektitel'excellentie' en ministers wier grootste wandaad bestond uit hetambassadeurschap van een jenevergenootschap.

Vandaar wellicht dat de 'deskundigen' die we afgelopen week op dezepagina raadpleegden, vrijwel zonder uitzondering verzuchtten dat hunniemand te binnen schoot - behalve dan ellenlange lijsten van kandidatendie het zeker niet moesten worden. Wat dat zegt over Nederland en hetafgelopen jaar, laten we graag over aan sociologen en commentatoren.

Niettemin: de redactie van de Volkskrant selecteerde vijftig kandidatendie voldeden aan enkele eenvoudige criteria. Hij (m/v) moet algemeen bekendzijn (de regels voorzien niet in de overbuurman die op heldhaftige wijzeeen hondje van de verdrinkingsdood redde) en het afgelopen jaar op een ofandere wijze een bijzondere prestatie hebben verricht. En Nederlander zijn.De verkiezingscommissie heeft begrip voor de verwoede pogingen van devoetballer Salomon Kalou om door een naturalisatie-aanvraag nog dit jaartot de kandidatenlijst te worden toegelaten, maar het is te laat: hetkiesregister is gesloten.

Verzachtende omstandigheden gelden voor kandidaten die ons dit jaarontvielen. We selecteerden onder hen tien personen die mogelijk inaanmerking komen voor de titel Nederlander van het jaar, bij wijze vanpostuum eerbetoon. Het zou de eerste keer niet zijn: politicus enburgemeester Johan Stekelenburg won de verkiezing in 2003, het jaar waarinhij overleed.

Kandidaten hoeven niet lijdzaam af te wachten: hun rest nog enkele wekenom de kiezer gunstig te stemmen. Afgelopen week zagen wij al sterkestaaltjes. Afgelopen maandag stond op deze pagina het eerste stukje overde verkiezing, en enkele uren later al maakte de voetbalvrouw Sylvie Meis - ze regisseerde hét mediahuwelijk van het jaar - haar zwangerschapbekend. Zo doe je dat, als professionele speler in het mediaveld.

Ayaan Hirsi Ali, de winnares van vorig jaar, hengelde vorige week maaral te opzichtig naar de prolongatie van haar titel. Niet voor niets immersstookte zij vorige week het vuurtje met de VVD'er Hans Wiegel nog eenslekker op.

De andere kandidaten kunnen daarvan leren. Kom op, Alexander Pechtold,hekel nog eenmaal het stelletje navelstaarders onder de Haagse kaasstolp!Vooruit, Rachel Hazes, haal nog eens een familielid door het slijk! HansHoogervorst, nog eenmaal kokhalzen voor de goede zaak!

De kandidatenlijst staat hierbij afgedrukt. Wat u zegt: appels en peren,rijp en groen door elkaar, en dan hebben we ook nog uw favoriet over hethoofd gezien. De selectie is per definitie vatbaar voor discussie, en datis ook de lol ervan. Net als de knipoog waarmee een enkeling op de lijstbelandde.

Het woord is aan de lezer: wie wordt de man of vrouw van het jaar 2005?Overdenk het afgelopen jaar, stel uw favoriete topdrie samen, en surf naarwww.volkskrant.nl/nederlander.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden