Kiek mij in Kiev

Fotograaf Jan-Dirk van der Burg was op zoek naar iets anders, toen hij in Oekraïne stuitte op vrolijke ramptoeristen.

Ludiek

Jan-Dirk van der Burg fotografeert naar eigen zeggen alledaagse taferelen met een ludieke insteek. Zo maakte hij de serie Olifantenpaadjes, over weg-getjes die in de loop van de tijd zijn ontstaan door voetgangers en fietsers die een stukje van een bestaande weg afsnijden: 'Een hartstochtelijk pleidooi voor de kortste weg van A naar B.'

Eigenlijk ging fotograaf Jan-Dirk van der Burg (35) naar Oekraïne om een jongen in een paardenpak te fotograferen. Van der Burg: 'Die jongen werkt al vijf jaar, in rustigere tijden, in Kiev op het Onafhankelijkheidsplein, als een opdringerige versie van een levend standbeeld. Hij probeert bij toeristen die elkaar fotograferen te gaan staan, neemt malle poses aan en vraagt de toeristen dan om anderhalve euro.

'Bij mijn aankomst in Kiev was het een chaos op het Onafhankelijkheidsplein en zat de jongen-met-het-paardenpak, voor wie ik kwam, thuis op de bank. Tijdens de rouw om de doden zit natuurlijk niemand te wachten op een ludiek paard. Ik ben geen conflictfotograaf, dus pas toen de storm ging liggen, ben ik op het plein gaan kijken wat er te halen viel. De toeristen vielen me meteen op.

'Niemand had verwacht dat de revolutie zo snel de kant van de demonstranten op zou waaien, dus de mensen zijn vrolijk. Alleen aan de kant van het plein waar de doden zijn gevallen, hangt een rouwstemming. Op de gedeelten waar ik heb gefotografeerd, waren de mensen opgetogen. De demonstranten wilden graag op de foto met de toeristen. Het is voor de toeristen daardoor ongevaarlijk om foto's te nemen.

De dagjesmensen op de foto's zijn dezelfde types die je hier in Nederland in de Efteling ziet. Dit is de andere kant van de revolutie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden