Kidsweek mikt op 'grote grazers'
Jongeren lezen niet meer, luidt de veelgehoorde klacht die Roland Pelle sinds twee jaar probeert te logenstraffen met Kidsweek, de 'weekkrant' voor kinderen waarvan hij de uitgever is....
Kidsweek (voor kinderen vanaf 10 jaar) en Kidsweek Junior (voor kinderen vanaf 7) waren tot nu toe het tastbaarste bewijs van Pelles geloof in de kracht van het woord. Sinds kort kan de abonnee zijn Kidsweek bovendien geregeld uit de brievenbus vissen in het gezelschap van een magazine, want vorige week zag NXTG het licht, een afkorting van 'next generation'.
Het is een blad waarin veel aspecten van het persoonlijk welbevinden aan de orde komen, van mode en cosmetica tot voedsel, gezondheid en 'lekker in je vel zitten'.
Pelle denkt met het magazine, dat vier-tot vijfmaal per jaar ('ongeveer gelijk opgaand met de seizoenen') het licht moet zien, vooral het vrouwelijk deel van zijn lezers te plezieren. Jongens komen vermoedelijk beter aan hun trekken met een soortgelijk blad over computer-en videogames, dat over twee maanden voor het eerst wordt bijgevoegd en in eenzelfde frequentie zal worden verspreid; de titel is nog onbekend.
Beide bladen hebben hun invulling te danken aan de lezersraad van Kidsweek, die maandelijks bijeenkomt om de recente uitgaven te bespreken. 'Beter contact met je doelgroep is niet mogelijk', zegt Pelle. 'Er zijn nogal wat kranten en bladen die hun onderwerpen over de hoofden van de jongeren heen presenteren. Ik heb het gevoel dat wij veel meer fungeren als spreekbuis van deze leeftijdsgroep.'
Uit die lezersraad en uit marktonderzoek kwamen drie onderwerpen naar voren waar de meeste lezers van Kidsweek 'eigenlijk niet genoeg van konden krijgen', zegt Pelle. De eerste categorie omvat grofweg mode en gezondheid, de tweede behelst games en de daaraan verbonden 'hardware-ontwikkelingen met bijvoorbeeld Playstation en Nintendo'. Daarover zal Kidsweek voortaan dus uitgebreider berichten in magazine-vorm.
Anders is dat met de derde categorie onderwerpen, die bleek te bestaan uit alles wat verband houdt met boeken en literatuur – eens temeer een bewijs van Pelles veronderstelling dat jongeren graag lezen. 'Boeken doen we digitaal', zegt hij, verwijzend naar de site www.kidsweek.nl/boekenclub, waar recensies staan en mettertijd ook elektronische boeken kunnen worden gedownload. In samenwerking met uitgeverij Lemniscaat is vorige maand bovendien het eerste deel verschenen van een speciale boekenreeks.
Door zulke initiatieven moet Kidsweek zich ontwikkelen tot een 'informatieplatform' dat lezers op verschillende manieren naar zich toetrekt. Pelle hoopt dat de oplage van de papieren krant zich intussen gestaag ontwikkelt, van twintigduizend nu tot veertigduizend in de loop van 2007. Moet kunnen, denkt hij. Zijn doelgroep ('grote grazers in een ongedurige, dynamische wereld') lijkt er omvangrijk genoeg voor.