kids op drift

Er was een tijd dat de cd-technologie zo nieuw en duur was dat alleen de grootste artiesten hun albums op cd konden uitbrengen....

tekst jan kuitenbrouwer

Het Schijfje volgt dezelfde ontwikkeling, de productiekosten dalen en ook minder commerciële producties komen uit op dvd. Neem Dogtown and Z-Boys, een schitterende, swingende, zeer gedetailleerde reconstructie van oorsprong, opkomst en ontwikkeling van het skateboarden. Z staat voor Zephyr, de god van de westenwind en de naam van de surfer crew die eind jaren zeventig neerstreek in de verlaten strandwijk van Santa Monica, ooit het Coney Island van Californië, een spookoord van vervallen hotels en half ingestorte pieren, bijgenaamd Dogtown. Daar, tussen de pijlers en het puin van die pieren, waar niemand anders durfde, surften de Z-boys.

Maar de golven komen alleen 's ochtends en de boys bedachten een manier om ook 's middags te kunnen surfen: een eiken plank met rolschaatswielen eronder, het skateboard. Eerst gebruikten ze geasfalteerde schoolpleinen, maar toen kwam de grote droogte van 1977, en ontdekten de Z-boys dé piste voor het betere skatewerk: een leeg zwembad. Daar verfijnden ze de acrobatische skateboardstijl die nu over de hele wereld wordt beoefend. Wat wij kennen als de half-pipe, is niets meer dan de (verkleinde) doorsnee van een Californisch zwembad van de jaren zeventig.

In Dogtown blikken de Z-Boys terug op hun pionierswerk, maar gelukkig waren er ook destijds genoeg film- en fotocamera's bij de hand, zodat we het allemaal te zien krijgen, de stunts, de crashes, de arrestaties, en langzaam zien we de blonde, gevleugelde halfgoden van toen veranderen in de voldane maar nog altijd eigenwijze veertigers van vandaag. Een schitterend document. (Ho me screen.)

Skaters waren ook jarenlang het onderwerp van fotograaf Larry Clark, en van zijn eerste speelfilm Kids (1995). In Bully (2001), zijn we weer terug bij het watersurfen, al loopt het met deze kids wat minder goed af. Het verhaal is zo onwaarschijnlijk dat het alleen maar echt gebeurd kan zijn. (Dutch Film Works)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden