Kick trok HIV-besmette Spooren naar homopark

Fons Spooren was volgens jongenshoeren een graag geziene, goed betalende klant op de homobaan in het Anne Frankplantsoen. Het Openbaar Ministerie ziet hem als levensgevaarlijke 'calculerende burger'....

'Is oraal contact dan niet gevaarlijk?', wilde de rechter weten. Spooren vond van niet. Van zijn internist en uit informatiefolders had hij begrepen dat de kans dat je het aidsvirus via orale seks overbrengt heel klein is.

Officier van justitie Klinkenbijl maakte korte metten met die uitleg. Want welk advies wordt overal gegeven om verspreiding van aids te voorkomen? 'Gebruik altijd een condoom. Bij alles', sprak ze met stemverheffing. Veilige seks doe je met een condoom, aldus Klinkenbijl.

Meerdere jongenshoeren hebben bovendien verklaard dat ze de laatste jaren ook anale seks met Spooren hebben gehad. Ze liegen, zei de ex-PSV-directeur. 'Alle jongens zeggen dat het ook anaal ging. Waarom zouden ze dat zeggen?', vroeg de rechter. Spooren: 'Omdat ze weten dat dat belastend is.'

Spooren voelt zich het slachtoffer van een hetze. De politie heeft de jongens verklaringen in de mond gelegd. Ze beweren ook steeds iets anders. Hij ontkent niet dat hij het Anne Frankplantsoen veelvuldig bezocht. Maar hij was niet geïnteresseerd in jonge jongens ofwel 'de grensgevallen', zoals hij het noemde. Hij viel op meerderjarige jongens, eerder in de leeftijd van 20 tot 25 jaar.

Maar zeker vijf jongenshoeren hebben verklaard dat ze tussen 1992 en 2003 seks met Spooren hebben gehad toen ze minderjarig waren. Drie zouden zelfs jonger dan 16 zijn geweest toen ze hun eerste contact hadden. Spooren was een geziene klant in het plantsoen, met zijn dikke geldbuidel. 'Je kon bij niemand zo makkelijk geld verdienen als bij Fons', verklaarde Saïd. 'We sprongen zowat voor zijn auto om hem als klant te hebben', zei Saïds broertje tegen de politie.

Diverse prostitués waren drugs- of gokverslaafd. Ze waren financieel afhankelijk van Spooren, die goed betaalde. 'Hij wapperde met een dikke chauffeursportemonnee. Oraal en anaal, zonder condoom, voor veel geld. Die jongens zwichtten voor het geld', aldus officier Klinkenbijl.

Volgens de verdediging zijn de verklaringen van de jongens volstrekt onbetrouwbaar. Dat geldt zeker voor de verklaring van de politie-informant, op basis waarvan het opsporingsonderzoek tegen Spooren is begonnen, aldus advocaat De Rooij. Die informant, inmiddels zelf veroordeeld wegens ontucht, had verklaard op 4 september 2002 'na een thuiswedstrijd van PSV' te hebben gezien dat Spooren een jonge schandknaap oppikte. Maar PSV speelde die dag niet thuis. Bovendien heeft PSV-voorzitter Van Raaij bevestigd dat Spooren op die dag voor zaken in Seoul zat. Dat blijkt ook uit creditcard-betalingen.

'Het was verifieerbaar onjuiste informatie. Er was geen redelijk vermoeden van schuld. Dus had justitie ook geen onderzoek tegen Spooren mogen beginnen', aldus De Rooij. Ook de telefoontaps die later werden verricht, vindt hij onrechtmatig. Alleen om die reden al moet het OM niet ontvankelijk worden verklaard.

Volgens advocaat Knoops heeft het OM ook elementaire rechtsregels geschonden met de openbaarmaking van de HIV-besmetting van Spooren. Niet alleen is daardoor het strafrechtelijk onderzoek beïnvloed, ook is de privacy van de verdachte grof geschonden.

Ook om die reden moet het OM volgens Knoops niet ontvankelijk worden verklaard.

Spooren zelf bleef opmerkelijk koel tijdens de urenlange rechtszitting, waarin allerlei details over zijn verborgen seksleven op de homobaan aan de orde kwamen. Hij ontkende zowel de ontucht met minderjarigen als de onveilige seks na zijn HIV-besmetting. Klinkenbijl noemde hem een calculerende burger, die slechts toegeeft wat niet strafbaar is. Ze veegde de vloer aan met zijn slachtofferrol. 'Hij toont geen enkel begrip of mededogen met de jochies die daar rondliepen. Het waren maar hoeren, die hij goed betaalde', aldus de officier.

'De jongens zijn niet besmet. Dat is uw mazzel, meneer Spooren. Anders stond er iets heel anders op de tenlastelegging.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.