Khatami behaalt overwinning op parlement Iran

Het Iraanse parlement heeft woensdag president Mohammad Khatami zijn zin gegeven. Er komt een liberale minister van Binnenlandse Zaken. Om de politieke vrede te bewaren, besloot de conservatieve meerderheid de aanstelling van Abdolvahed Mousavi-Lari niet tegen te houden....

AP; REUTERS

AP, Reuters

TEHERAN

Mousavi-Lari is een vertrouweling van Khatami. Zijn benoeming werd gesteund door 177 parlementariërs. Er waren 67 tegenstemmers en 22 onthoudingen.

De post van minister van Binnenlandse Zaken is van groot belang voor de uitvoering van de sociale en politieke hervormingsplannen van Khatami. Mousavi-Lari krijgt onder meer de volmacht de provinciale administrateurs te benoemen, de verkiezingen te organiseren en politieke bijeenkomsten toe te staan.

De kwestie-Mousavi-Lari werd beschouwd als een krachtproef voor Khatami, wiens hervormingsgezindheid een doorn in het oog is van de conservatieve meerderheid in het parlement.

Mousavi-Lari heeft gezegd dat hij het progressieve beleid van de regering zal uitvoeren. Er zal aandacht komen voor politiek pluralisme en vrouwenrechten. Hij noemde zijn stijl een van 'dialoog en wederzijds begrip'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden