Khartoem belooft vluchtelingen 'veilige gebieden'

Sudan zal binnen een maand voor de vluchtelingen in Darfur 'veilige gebieden' vormen, waar de regeringstroepen niet mogen komen....

APReuters en AFP

Sudan heeft ook beloofd 'alle milities die het onder controle heeft' te ontwapenen en te gaan praten met de rebellengroepen in Darfur. De overeenkomst moet een eind maken aan de crisis in het gebied, die al vijftigduizend mensen het leven heeft gekost.

Twee weken geleden gaven de VN Sudan, op straffe van sancties, een maand de tijd om maatregelen te nemen om de veiligheid in Darfur te verbeteren en het leed onder de vluchtelingen te verlichten.

In zijn pogingen aan die sancties te ontkomen, verzekerde Sudan zich zondag van de steun van de Arabische Liga tijdens een speciale vergadering in Caïro. De VN moeten Khartoem meer tijd gunnen om orde op zaken te stellen, zei secretaris-generaal Amr Moussa na afloop.

Pronk, die ook in de Egyptische hoofdstad was, verklaarde dat Sudan de crisis niet alleen kan oplossen en de hulp van de internationale gemeenschap nodig heeft, met name die van Afrika en de Arabische wereld.

De crisis in Darfur is het gevolg van etnische spanningen en ruzies over landbouwgrond. In februari vorig jaar kwamen twee zwarte rebellengroepen in opstand tegen de door Arabieren gedomineerde regering. Die stuurde het leger op de rebellen af en kreeg daarbij de hulp van Arabische milities, de Janjaweed, die de zwarte bevolking begonnen te vermoorden en te verjagen. Inmiddels zijn ruim een miljoen mensen op de vlucht geslagen en hebben er tweemaal zoveel dringend voedsel nodig.

De Afrikaanse Unie (AU), die ook bemiddelt in het conflict, maakte zondag bekend dat Sudanese regering op 23 augustus in Nigeria met de twee zwarte rebellengroepen gaat praten. De onderhandelingen zouden plaatsvinden onder leiding van de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo.

Maar de rebellenorganisaties verklaarden gisteren van niets te weten. Op 23 augustus hebben ze een vergadering in Duitsland, aldus de leider van een van de twee groepen, de JEM, tegen persbureau Reuters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden