Khamenei doelwit van ongekende aanval

Ruim honderd hervormingsgezinde Iraanse parlementariërs hebben een brief gestuurd aan ayatollah Ali Khamenei waarin zij hem beschuldigen van 'het vertrappen van vrijheden en burgerrechten'....

Guardian en Reuters

De hervormers schrijven dat de geest van de islamitische revolutie van 1979 is verraden door een theocratie die probeert de verkiezingsuitslag te vervalsen door kiesgerechtigden uit te sluiten. 'De volksrevolutie heeft in naam van de islam vrijheid en onafhankelijkheid gebracht, maar u leidt nu een systeem waarin legale vrijheden en de burgerrechten met voeten worden getreden.

'Instituties die onder uw supervisie vallen, hebben eerst vier jaar het gekozen parlement vernederd en (hervormings-)wetten geblokkeerd. Nu onthouden ze het volk een grondrecht, het recht om te kiezen en te worden gekozen', aldus de brief.

De hervormers kunnen slechts symbolische protesten laten horen omdat de conservatieve Raad van Hoeders - bestaande uit geestelijken en islamitische juristen - de hervormers van de kieslijsten hebben geschrapt. Sinds de verkiezingen van vier jaar geleden waren de hervormers in de meerderheid.

Shirin Ebadi, de Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, verklaarde dinsdag dat zij niet gaat stemmen. 'Ik zal niet stemmen omdat ik diegenen die op de lijst staan niet ken. Ik stem niet op iemand die ik niet ken.'

Ebadi zei verder dat 'het eerste principe van democratie is dat mensen het recht moeten hebben om te stemmen op wie zij willen'. Zij vindt dat het uitsluiten van de hervormers door de ongekozen Raad van Hoeders 'de vrijheid van de burgers om te stemmen heeft beschadigd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden