Khamenei: Alle moslims moeten Palestijnen steunen

TEHERAN (ANP) - De hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft maandag de moslims in de hele wereld opgeroepen de nieuwe Palestijnse regering financieel te steunen. Dat meldde de staatstelevisie.

,,Wij moeten een plan maken, opdat alle moslims de Palestijnen kunnen steunen met een jaarlijks financieel hulppakket'', zei Khamenei tegen de politiek leider van de Hamas-beweging, Khaled Meshaal. ,,Dit vrijwillige gebaar zal een spirituele band scheppen tussen moslims en de Palestijnse zaak en dat zal grote gevolgen hebben voor de wereld.''

De Palestijnse Autoriteit, die een door de radicale islamitische beweging Hamas geleide regering krijgt, heeft te maken met een financiële crisis, omdat donorlanden hun steun hebben opgeschort of dreigen op te schorten tot Hamas aan een aantal voorwaarden voldoet.

Collectieve straf

De Palestijnse Autoriteit heeft al meer dan een jaar last van een ,,verstikkende financiële crisis'', zei minister Mazen Sonokrot van Financiën maandag. Volgens hem is die crisis veroorzaakt, doordat een aantal Arabische en internationale donorlanden niet hebben voldaan aan hun toezeggingen voor financiële hulp. De Arabische Liga probeert nu haar leden te bewegen tot betaling.

De aankondigingen van de VS en de EU om hun betalingen op te schorten noemde Sonokrot een ,,collectieve straf' voor alle Palestijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden