Khalid slaat wanneer hij wordt gekrenkt

Een standaard vechtersbaas is Khalid L. niet. Hij lijdt aan een 'narcistische stoornis' en een 'kwetsbaar zelfbeeld'. Thuis wordt een te groot beroep op hem gedaan....

'Je moet meer respect voor oudere mensen hebben', waren de laatste woorden van Steegmans eind oktober op de parkeerplaats voor een supermarkt in Venlo. 'Een normale opmerking die appelleert aan gewoon burgerfatsoen', verklaarde gisteren officier van justitie Ummels in zijn requisitoir. Maar Khalid, die was aangesproken op zijn roekeloze rijgedrag, voelde zich beledigd en sloeg 'meedogenloos, genadeloos, nietsontziend' in op Steegmans. Twee dagen later overleed de 22-jarige student René Steegmans aan hersenletsel.

'Hij heeft als eerste geslagen. Ik sloeg terug', zei Khalid voor de rechtbank. Tegen de politie had hij gezegd dat hij pijn had en daardoor gek werd in het hoofd. 'Ik ging door het lint', erkende hij gisteren. Aan het eind van de zitting betuigde hij spijt jegens de nabestaanden. Hij had nooit de intentie gehad om Steegmans te doden.

Volgens de psycholoog en psychiater die hem onderzochten, was hij verminderd toerekeningsvatbaar. Hij was twee keer eerder veroordeeld; in 1998 voor diefstal en vernieling, en in 2001 voor openlijke geweldpleging. Toch omschrijft de psychiater hem niet als 'de standaard jonge criminele Marokkaanse vechtersbaas'. Volgens de deskundigen heeft hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis en een kwetsbaar zelfbeeld. Met machogedrag compenseert hij gebrek aan affectie.

Thuis nam hij steeds meer de plaats in van zijn zieke vader, als opvoeder en verzorger van zijn twee jongere broers. Volgens het milieurapport vervulde hij een rol die veel te ver boven zijn leeftijd uitsteeg.

Het gezin functioneerde slecht. Vader en moeder dronken. Ze bekommerden zich weinig om hun vier zoons. Vader zou ook vaak hebben geslagen. Maar Khalid, omschreven als de oogappel van zijn ouders, had daar relatief weinig last van.

Khalid voelt zich snel gekrenkt, aldus de psychiater. Zo ook toen René Steegmans hem terechtwees en hem (volgens Khalid) uitschold voor 'schorem' en 'idioot'. Dat Steegmans hem bij de eerste schermutselingen bovendien een pluk haar uit het hoofd trok, betekende 'een dubbele krenking'. Toen sloegen bij Khalid alle stoppen door.

Volgens de deskundigen is de kans op recidive groot: als hij zich gekrenkt voelt, heeft hij de neiging van zich af te slaan. Volgens advocaat Kok is helemaal niet zeker dat Steegmans is overleden door enkel Khalids klappen. Zij opperde dat drugsgebruik wellicht ook een rol heeft gespeeld. Volgens sommige getuigen heeft Khalid het slachtoffer ook geschopt toen deze al op de grond lag, maar anderen hebben dat niet gezien.

'Het was een woordenwisseling die uitmondde in een gevecht', aldus Kok. Van opzettelijke doodslag was zeker geen sprake. Zij pleit voor een veel lagere straf van drie jaar en tbs.

Buiten de rechtbank vonden ook vrienden van Khalid de strafeis van het OM zwaar overdreven. 'Het was een gewoon gevecht. Hij heeft Steegmans niet dood gewild', aldus een vriend. Dat vindt ook zijn tante, Khadeja, die samen met haar zus (en Khalids moeder) het proces bijwoonde: 'Dit heeft Khalid nooit gewild.' De gebeurtenis heeft ook zwaar ingegrepen in de Marokkaanse familie.

Khadeja nam het op voor haar zuster, die in de omstreden Netwerk-uitzending zei dat het de wil van Allah was: 'Wij Moslims zeggen nu eenmaal dat alles in de hand van Allah ligt. Die woorden zijn in Nederland helemaal verkeerd begrepen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden