Kevin Vickers, de held van Canada

De man die de schutter van Ottawa doodde

De man die gisteren de schutter doodschoot die het parlementsgebouw in Ottawa binnendrong, is binnen een dag uitgegroeid tot nationale held van Canada. De 58-jarige Kevin Vickers houdt zich na zijn heldhaftige daad op de achtergrond. Hij is een bescheiden man, zegt zijn omgeving. Iemand met natuurlijk overwicht. 'Hij is de man die je om je heen wilt hebben als er problemen zijn.'

Kevin Vickers in de Hall of Honour in Ottowa op 25 maart 2011. Beeld reuters

Een breedgeschouderde, grijsharige man met een hoed en verouderd zwart gewaad. Over zijn schouder een ceremoniële sjerp en in zijn hand een gouden zwaard. In die uiterlijke verschijning opent Kevin Vickers elke werkdag het parlementsgebouw in Ottawa. Vanuit zijn kantoor, met grote televisieschermen boven het bureau, waakt hij gedurende de dag over de veiligheid van het gebouw én zijn medewerkers.

Als de parlementsleden aan hun vragenuurtje bezig zijn, zit Vickers stilletjes op een stoel voor de deuren van de hoofdingang. Van daaruit houdt hij de publieke tribune in de gaten. De functie van Vickers is ceremonieel, maar gisteren bleek dat het verder gaat dan dat. De hoofdbewaker haalde voor het eerst in zijn langlopende carrière de trekker over. Dat gebeurde in de Hall of Honour, dichtbij de hoofdingang en zijn kantoor.

'Zijn rol lijkt ceremonieel, bijna als een anachronisme', zegt Elizabeth May, leider van de Green Party, tegen The Globe and Mail. 'Maar hij is altijd op zijn hoede. Hij bekommert zich over de veiligheid met een 360-graden-antenne. Als er iemand is die je bij je wil hebben als er problemen zijn, dan is dat Kevin Vickers.'

Die gedachte wordt sinds gisteren breed gedragen door de Canadezen, die Vickers na zijn heldhaftige daad vereren als nationale held. Op Twitter stromen de lofbetuigingen binnen. Zo tweet minister Peter MacKay: 'Aan allen in Ottawa, blijf veilig & sterk. Dank God voor officier Kevin Vickers & onze Canadese veiligheidstroepen. Echte helden..'. Julian Fantino, minister van Veteranen Zaken, zegt op Twitter dat hij 'diep dankbaar is voor de onbaatzuchtige daad van Kevin Vickers'.

Bescheiden

Vickers is er de man niet naar om zijn roem zelf te onderstrepen. Mensen uit zijn omgeving beschrijven hem als bescheiden - iemand die er niet van houdt in de schijnwerpers te staan, laat staan geïnterviewd te worden. De hoofdbewaker staat bekend als intelligent, kalm en geduldig. Een natuurlijke leider bovendien.

'De inspecteur is een echte gemeenschapsman', zegt Bobby Sylliboy tegen de National Post. Hij kent Vickers nog uit zijn tijd in New Brunswich, zijn geboorteprovincie. 'Mensen hier hadden het grootst mogelijke respect voor hem. Hij was die één meter negentig lange niet-inheemse man die naar ons (indianen)reservaat kwam en naar onze nachtmissen met Kerst. Hij was moeilijk te missen. Het was een 'Down East'-man, maar voor ons was hij een echt leidersfiguur.'

Kevin Vickers draagt de gouden staf van het Lagerhuis tijdens een parlementaire sessie op 22 oktober 2014, de dag van de aanslag. Beeld ap

Politiewerk zit in zijn bloed

Kevin Vickers is de zoon van een verpleegkundige en een manager van een melkveebedrijf in Miramichi, New Brunswich. Hij heeft drie broers en een zus. De familieband is warm, zo bleek ook na de aanslag van gisteren. Vickers belde als eerste zijn moeder om te zeggen dat hij veilig was.

Het politiewerk zit in Vickers bloed. Zijn oom Benny was een politiechef in Blacks Harbour, een neef dient bij de Royal Canadian Mounted Police (RCMP). Zoon Andrew is een veldwachter in Miramichi. Hij is een plaatselijke beroemdheid omdat hij drie jaar geleden een ijskoude, snelstromende rivier indook om een vrouw van de verdrinkingsdood te redden (later bleek dat de vrouw zelfmoord wilde plegen).

Vickers zelf diende 29 jaar bij de RCMP. Hij onderzocht moorden, maakte zich hard voor de positie van minderjarige prostituees en was een tijdlang verantwoordelijk voor de veiligheid van de koningin en prins Andrew. In 1998 leidde hij een strafrechtelijk onderzoek naar de veiligheid van Canada's bloedtoevoer. Drie jaar later werd hij aangesteld om spanningen tussen autochtone en allochtone kreeftvissers in Burnt Church, nabij zijn woonplaats, te temmen. Acht jaar geleden begon Vickers aan zijn huidige baan, als hoofd van de parlementaire bewaking.

Scholieren gaan voor

Vickers laat bij zijn aanstelling weten dat hij de veiligheid van het parlementsgebouw als zijn belangrijkste taak beschouwt, maar dat hij tegelijkertijd niet wil dat 'er een muur' rondom het gebouw wordt opgetrokken. Met andere woorden: het gebouw moet gewoon toegankelijk blijven voor het publiek.

Een anekdote in de Journal of Canadian Studies beschrijft hoe Vickers een verzoek van hooggeplaatste politieke medewerkers om de Hall of Honour te gebruiken voor een persconferentie afwimpelde. Diezelfde dag stond er namelijk ook een rondleiding op het programma voor scholieren uit Saskatchewan. 'Kinderen die het hele jaar al hun centen bij elkaar hebben gespaard, moeten de rondleiding krijgen die ze verdienen', aldus Vickers.

Vickers begeleidt een betogende vrouw het parlementsgebouw uit. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.