KEUZE

BILL T. JONES Bill T. Jones is een van Amerika's meest opmerkelijke choreografen. In Still/Here vraagt hij zichzelf af wat het betekent 'nog altijd hier' te zijn....

THERESIENSTADT Viktor Ullmann componeerde Der Kaiser von Atlantis in 1944 in het kamp Theresiënstadt. De SS viel binnen tijdens de generale repetitie en vanwege het anti-Hitleriaanse thema werden de medewerkers afgevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz. Theresiënstadt werd door de nazi's gebruikt als 'modelkamp' om de wereld een rad voor ogen te draaien. Tijdens een inspectie van het Rode Kruis werd de kinderopera Brundibar van Hans Krasa opgevoerd. Het stuk werd daar meer dan vijftig keer herhaald. Ed Spanjaard dirigeert 4 mei in de Amsterdamse Stadsschouwburg het Nieuw Ensemble en zes solisten. Het kinderkoor De Kickers staat onder leiding van Daniël Cohen. De regie is van Lodewijk de Boer. Herhalingen in Amsterdam (5 mei), Purmerend (6), Amersfoort (9), Eindhoven (14), Rotterdam (15), Groningen (17) en Leiden (18 mei).

GURRE-LIEDER Edo de Waart leidt zaterdag in het Amsterdamse Concertgebouw een Matinee met een van de grootst bezette muziekstukken aller tijden, de Gurre-Lieder van Arnold Schönberg. Uit haar voegen barstende romantiek, vertolkt door het Radio Filharmonisch Orkest, het Omroep Koor en het mannenkoor van de Nederlandse Opera en zes vocale solisten onder wie Ealynn Voss en Reinhild Runkel. Met dit programma geven De Waart en zijn monsteréquipe maandag ook de opmaat tot het Mahlerfeest 1995 in het Concertgebouw. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

KONINGINNENACH Vanavond in Den Haag vanaf 20 uur het jaarlijke Koninginnenach, met live-muziek op een groot aantal podia. Een kleine greep: op het Samson podium (Plein) spelen Jan Akkerman, Brendan Croker en Omar & The Howlers. Op het Speeltuin Podium (Kerkplein) concerten van Louisiana Radio, Rory Block en the Hoax. Het VSB Podium (Plaats) heeft Van Dik Hout, Guy Forsyth Band en Junkhouse. Op de Grote Markt staat het Zwarte Ruiter Podium met Easy Meat, the Blazers en El Vez. Op het programma van het Oranjepodium (Buitenhof) staan Tupelo Honey, Niki Buzz Band en Le Rue. Verder is er ook live-muziek op een groot aantal binnenpodia in de stad.

BRÜGGEN Frans Brüggen voert met zijn Orkest van de Achttiende Eeuw zondagochtend in het Amsterdamse Concertgebouw (11 uur) Beethovens Symfonie nr 3 uit, de Eroïca. Het orkest is vanavond in Tiel (Agnietenhof) en zaterdag in Den Bosch (Casino). Daar wordt gekozen uit symfonieën van Haydn, Schubert en Mendelssohn en het Klarinetconcert van Mozart.

HET GALANTE TIJDPERK De schilderkunst uit de achttiende eeuw wordt nogal eens over het hoofd gezien, geklemd tussen de Gouden Eeuw en de vernieuwende negentiende eeuw. Het Rijksmuseum in Amsterdam toont met Het galante tijdperk achttiende-eeuwse stadsgezichten, landschappen, portretten en stillevens uit de eigen collectie. Werk van Tischbein, Ouwater, De Moucheron en Troost. Tot en met 3 september, vanaf zaterdag.

COUPLET 5 Zoals Mahler van doorslaggevende betekenis was voor de moderne muziek, waren de vroeg twintigste-eeuwse expressionisten dat voor de schilderkunst. Ter gelegenheid van het Mahlerfeest 1995 heeft het Stedelijk Museum in Amsterdam Couplet 5 ingericht met 'Dansende meisjes, langs de de randen van het expressionisme' met werken van Kirkeby, Kokoschka, Rainer, Appel. Vanaf zondag.

THEATERWEEK JUBILEUM Theater Kikker in Utrecht heeft ter gelegenheid van de herdenking van vijftig jaar bevrijding acht jonge theatermakers uitgenodigd hun visie te geven op George Tabori's stuk Jubileum. In Jubileum, dat eerder met succes is opgevoerd door toneelgroep Centrum, laat Tabori met zwarte humor in twaalf scènes joden, homoseksuelen, neo-fascisten en gehandicapten samenkomen om de vijftigste verjaardag van Hitlers machtsovername te vieren. Van dinsdag 2 tot en met zondag 7 mei zijn in Theater Kikker, 't Hoogt, De Bastaard, Akademietheater en in de kassen van de oude Hortus in Utrecht produkties te zien van onder meer Dansend Hart, de Erikwardgeerligsgroep, Studio Herman Teirlinck, Theatergroep Aluin, en 't Barre Land.

MESDAG 'Je moet de zee voor je zien, elken dag, er mee leven, anders wordt het niets.' Zeeschilder Hendrik Willem Mesdag huurde in Den Haag een kamer, dicht bij het zee en het Scheveningse strand. Daar maakte hij zijn studies en schetsen die hij als basismateriaal gebruikte voor zijn schilderijen en aquarellen. Vanaf zaterdag toont het Haags Historisch Museum in Was getekend . . . Mesdag ruim honderd schetsen en een aantal van zijn schilderijen. Tot en met 25 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.