KEUZE

THEATERFESTIVAL 1995 Theatergroep Hollandia speelt Lulu van Wedekind van 6 tot en met 24 september in v/h De Centrale in Dordrecht....

DE KEUZE VAN DE SCHOUWBURG Traditiegetrouw heeft de Rotterdamse Schouwburg zijn eigen (reprise)festival. Vanavond wordt dat in Rotterdam geopend met Phaedra van het Zuidelijk Toneel. Tot en met 18 september volgen onder meer Tevengebroed, Het portret van Dorian Gray, Rijkemanshuis, De Tramlijn die Verlangen heet, Agatha en de jeugdtheaterprodukties Brandweermannen, Jeanne d'Arc, Vertel Medea Vertel en Pero.

GALERIE MARZEE De architect Bert Dirrix heeft getekend voor de nieuwe galerie Marzee aan de Waalkade nr. 4 in Nijmegen. De galerie opent zaterdag officieel en heeft een bijna museale allure. Op vijf etages in een voormalig graanpakhuis - oppervlakte een kleine zevenhonderd vierkante meter - zullen worden geëxposeerd: sieraden, vormgeving, fotografisch werk en mode. Op de openingsexpositie van Marzee zijn onder meer te zien kleding van Marta de Wit, meubels van Ineke Hans en Mary Little, foto's van William Ropp en het parelproject: visie van hedendaagse sieradenmakers op een bedaagd juweel.

GRUPPEN In het Concertgebouw in Amsterdam bundelen zes van Nederlands beste ensembles voor nieuwe muziek zondag (20.15 uur) hun krachten voor een uitvoering van Stockhausens Gruppen, een van de grote klassiekers van de na-oorlogse avantgarde. Het stuk is geschreven voor drie gemengd samengestelde groepen, opgesteld op verschillende plaatsen in de Grote Zaal. Dirigenten zijn Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen en Robert Spano. Voor de pauze klinkt Stimmen...verstummen... van de Russin Sofia Goebajdoelina. Het concert vormt de opening van de Concertgebouw-serie Carte blanche voor Reinbert de Leeuw, en is tevens het startschot van het Jaar van de Ensembles - de vlag waaronder tientallen ensembles voor oude en nieuwe muziek dit seizoen hun activiteiten presenteren.

BELCANTO De kunst van het 'schone zingen', zoals die floreerde in het Italië van de vroege negentiende eeuw, is het onderwerp van het Belcanto Festival dat vanavond (21 uur) in de Dordtse schouwburg Kunstmin tot ontbranding komt met Rossini's tragikomedie Torvaldo e Dorliska. Ervaren Rossini-zangers als William Matteuzzi en Alessandra Ruffini treden op in deze geënsceneerde voorstelling, die zondag wordt herhaald. Het festival duurt tot en met 10 september en omvat onder meer een seminar (zaterdag), een 'castraat-recital' (dinsdag), masterclasses, een Vivaldiconcert (donderdag), daags daarop gevolgd door een pasta-feest.

VIOOLWONDER De violist en componist Pietro Antonio Locatelli, een van de virtuozen en muziekvernieuwers van de achttiende eeuw, zag 300 jaar geleden in Bergamo het levenslicht. Hij woonde meer dan dertig jaar in Amsterdam - waar zondag een Locatelli Viool Festival wordt ingeluid met een rondvaart, en met lezingen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw door de Keulse barokviolist Reinhardt Goebel (11.30 uur) en de musicoloog Albert Dunning (16 uur). 's Avonds optreden door Concerto Köln en de Locatellispecialiste Elisabeth Wallfish. Het festival speelt zich tot en met 15 september af in het Concertgebouw, de Engelse Kerk en de Oude Kerk. Het biedt, behalve concerten, lezingen en een vioolmarkt, ook een dubbel concours: voor barokviolisten en voor bespelers van de moderne viool.

OUDE MUZIEK De Franse countertenor Dominique Visse leidt vanmiddag en zaterdag (17 uur) in de Utrechtse Central Studios het Ensemble Clément Janequin en het gezelschap La Péniche Opéra in een reeks geënsceneerde madrigaalkomedies van Lassus, Banchieri, Vecchi, Striggio en Croce. Het Festival Oude Muziek komt zondagavond in Vredenburg tot afronding met een concertuitvoering van Purcell's King Arthur door Paul McCreesh en het Gabriel Consort. Nog een paar vermoedelijke hoogtepunten: vanavond (Vredenburg, 20 uur) Tragicomedia met Purcell, morgen The Hilliard Ensemble met Dufay (Jacobikerk, 14.15), zaterdag en zondag Sequentia met een Braunschweiger Osterspiel (Pieterskerk, 22.45), zondag Fretwork met Britse gambamuziek (Leeuwenbergkerk, 14.15) en het koor van de Bachvereniging met Blow, Locke en Purcell (Jacobikerk, 17.45 uur).

JUBILEUM NEDERLANDS PHILHARMONISCH Tien jaar geleden gingen het Amsterdams Philharmonisch Orkest, het Utrechts Symfonie Orkest en het Nederlands Kamerorkest op in een nieuwe organisatie, het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het NedPhO verzorgde inmiddels 1341 concerten en 689 operavoorstellingen, en viert dat in de Amsterdamse Beurs van Berlage met een driedaags feestprogramma. Het Nederlands Kamerorkest, dat binnen het NedPhO zijn eigen samenstelling behield en ook zijn naam terugkreeg, bijt vanavond onder leiding van Philippe Entremont de spits af met nieuw werk van Jan Bus, gevolgd door Kox en Ravel. Na de pauze brengen chefdirigent Hartmut Haenchen en het NedPhO-symfonieorkest een opdrachtwerk van Gilius van Bergeijk in première, uitmondend in Diepenbrock en Liszt (Festklänge). Tot en met zondagavond vinden 24 concerten plaats, met orkesten en ensembles in allerlei samenstellingen. Kinderen worden zaterdagmiddag onthaald op Saint-Saëns' Carnaval der Dieren.

LUC TYMANS Museum De Pont in Tilburg begint het seizoen met Blow up, schilderijen van de Belgische kunstenaar Luc Tuymans. Op de tentoonstelling zijn schilderijen bijeengebracht uit de periode 1985-1995, een tijd waarin Tuymans zich bezig hield met het maken van films. De montage, de beweging, de close-up, het zijn technieken die ook in zijn schilderijen terugkeren. Het werk van Tuymans werd eerder tentoongesteld in Londen, Frankfurt en Nantes. Van de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Tot en met 14 januari, vanaf zaterdag.

ROBERT FRANK De Zwitser-Amerikaan Robert Frank (1924) is een van de belangrijkste fotografen van de twintigste eeuw. Met zijn verguisde en geprezen fotoboek Les Americains (1958) toonde hij een nieuwe vorm van documentaire-fotografie, die de mythe van de opgewekte burgerlijkheid van Amerika doorprikte. Het Stedelijk Museum wijdt een retrospectief aan Frank met honderdzestig foto's uit de periode 1944-1995. Moving Out, vanaf vandaag tot en met 29 oktober.

GALERIE '95 Zeventien toonaangevende Rotterdamse galeries presenteren zich in De Kunsthal in Rotterdam tijdens de manifestatie Galerie '95. Op duizend vierkante meter wordt het publiek op de hoogte gebracht van het aanbod op het gebied van kunst, vormgeving en design. Nog vandaag, zaterdag en zondag.

GAUDEAMUS Nieuwe partituren, de ruggegraat van de Internationale Gaudeamus Muziekweek, komen in Amsterdam van 4 tot en met 10 september tot klinken in de IJsbreker, het Stedelijk Museum, de Beurs en Paradiso. Componisten uit Zweden, Engeland, Japan, Duitsland, Italië, Rusland, Finland en de VS dingen mee naar de Gaudeamus-compositieprijs. Onder het motto Cineac Sonore klinkt in de Aula van het Stedelijk dagelijks van 11 tot 16 uur elektronische muziek. In de IJsbreker wordt 10 september (11 uur) een Soundscape Amsterdam gepresenteerd, samen te stellen door tien componisten die er met een DAT-recorder en een hard disk editor op uit gaan. Verder workshops, discussies en een symposium.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden