KEUZE

DRUM FESTIVAL Zaterdag in Amsterdam Paradiso van slag: een 'World Drum Festival', met 175 slagwerkers uit tien landen. Twaalf uur lang, vanaf 13 uur 's middags zal Paradiso daveren onder het geweld van drummers en percussionisten....

HET NATIONALE TONEEL Peter te Nuyl regisseert bij Het Nationale Toneel Annet Nieuwenhuijzen, Ton Kuyl en Antoinette Jelgersma in Antichambre, een stuk van Jean Claude Brisville. Hij beschrijft de sfeer van een 18e eeuwse Franse salon waarin vrouwen de nieuwe tijd bespraken. Vanavond en zaterdag première in de Schouwburg in Den Haag.

DE BEZETTE STAD Wat betekenen de bezetting, de hongerwinter en de bevrijding voor jongeren die de Tweede Wereldoorlog alleen van overlevering kennen? Die vraag stelde het Sandberg Instituut aan 35 jonge beeldend kunstenaars, musici en theatermakers. Zij ontwierpen voor de stad Amsterdam herdenkingsmonumenten waarmee jongeren zich zouden kunnen identificeren. De plannen - enkele worden misschien uitgevoerd - liggen vanaf woensdag op de tentoonstelling De bezette Stad in het Amsterdams Historisch Museum.

AMSTERDAM BLUES FESTIVAL Het dertiende Amsterdam Blues Festival in de Meervaart brengt vanavond Mighty Sam McClain, Johnny Mars, Bob Hall en Little Smokey Smothers; zaterdag om 14 uur Pianoblues en Boogie Woogie Special,

's avonds Deluxe Blues Band, Eddie Kirkland, Marva Wright en Willie Kent.

OOGSTLAND In het 'theaterconcert' Oogstland brengt a cappella groep Tamam nieuw werk van Willem van Manen, Peggy Larson, Hans Hasebos, Sean Bergin, Michael Moore en Alan Laurillard. De enscenering is van Shusaku Takeuchi. Van 21 tot en met 25 maart in Frascati, Amsterdam.

MEIFESTIVAL Onder de wat merkwaardige titel Meifestival 1995 (een verwijzing naar de roemruchte 'Meiconcerten' in de jaren zeventig) begint vanavond in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een vierdaagse met nieuw werk van docenten en studenten, en van gasten uit Engeland. Medewerking verlenen een improviserend 'Sono Ensemble I' en het gamelanorkest Gending (in Dhawa-Sendak van Roderick de Man). Het festival biedt muziek van een kleine dertig componisten. Theatergroep Hollandia speelt zaterdag (15 uur) Der Stein van Dick Raaijmakers. De Brit Christopher Hobbs leidt drie ochtenddiscussies (11 uur) en een lezing over 'Engelse underground' (maandag 15 uur). Studenten van de Rietveld Academie presenteren installaties en geluidsstukken (zaterdag 20.30 uur).

FACT De jonge Utrechtse regisseur Jeroen van den Berg heeft Tsjechovs klassieker De Meeuw grondig bewerkt. In deze eerste grote-zaalproduktie van Fact speelt Shireen Strooker de actrice Arkadina die in conflict komt met haar zoon Kostja. Oda Spelbos speelt Nina en Hidde Maas is Trigorin. Première op 22 maart in de Rotterdamse Schouwburg.

NEDERLANDS KAMERKOOR Ton de Leeuw componeerde afgelopen najaar een 'treurzang voor verwoeste steden', Elegie pour les villes détruites, dat het Nederlands Kamerkoor acht keer zal uitvoeren. De première is zaterdag in het Amsterdams Concertgebouw (15 uur), in een door Uwe Gronostay gedirigeerde Matinee onder het motto Uit Frankrijk. Koorwerk van Escher en Poulenc en André Jolivets a cappella-stuk Epithalame pour orchestre vocal omlijsten het nieuwe koorstuk. Daarna in Wageningen (20 maart, Grote Kerk), Leiden (21, Taffehzaal), Zwolle (22, OLV-kerk), Middelburg (24, Concertzaal), Amsterdam (25, Beurs), Breda (26, Antoniuskerk) en Haarlem (28 maart, Concertgebouw).

TONEELGROEP AMSTERDAM Gerard Rijnders maakte zijn nieuwe montagevoorstelling Ecstasy voor Toneelgroep Amsterdam samen met de actrice Carla Mulder. Inspiratiebron is Mulders verblijf in New York en haar jeugd, waarover zij brieven schreef aan Rijnders. Met Joop Admiraal, Celia Nufaar en Mark Rietman, vanaf 21 maart in het Transformatorhuis in Amsterdam. Première op 23 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden