KEUZE

ITZIK GALILI De Israëlische choreograaf Itzik Galili maakt in opdracht van de Stadsschouwburg Heerlen - als onderdeel van het festival Cultura Nova - de nieuwe choreografie Uhlai....

BROUWENSTIJN De sopraan Gré Brouwenstijn, die in de hele wereld successen boekte en wier naam vooral in de jaren vijftig en zestig een begrip was bij het opera- en oratoriumpubliek, wordt dit jaar 80. Dertien vocalisten en het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Kees Bakels zetten haar donderdag in het zonnetje. In de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw bundelen Marco Bakker, Jan Derksen, Henk Smit, Frank van Aken, Elena Vink,

Ellen van Haaren en jongere collega's hun krachten in duetten, ensembles en aria's uit opera's van Wagner, Mozart, Beethoven, Verdi, Puccini en Strauss.

RAAIJMAKERS De componist en performancekunstenaar Dick Raaijmakers is de centrale figuur in het Festival in de Branding dat zich van 16 tot en met 29 oktober ontrolt in Den Haag. Het Gemeentemuseum toont Raaijmakers beeldend-theatraal werk; opening morgen om 15 uur met de Ouburg-prijsuitreiking en de performances Probe en Volta. In het Spui-theater gaat donderdag de dansperformance Hermans Hand - een pro memoriam in première. Korzo is 26 oktober het podium van nieuwe muziekwerk van Raaijmakers. In het Koninklijk Conservatorium speelt zich 27 en 28 oktober de montagevoorstelling Scheuer im Haag af.

MUSICA SACRA 'De schepping' is het thema van het festival Musica Sacra dat zich vandaag, zaterdag en zondag afspeelt in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek en andere kerken van Maastricht. Het programma bestaat uit liturgische vieringen met muziek, en concerten met (onder meer) Egyptische en Russische zangkunst. Vanavond klinkt in de basiliek Die Schöpfung van Haydn, uitgevoerd door Musica Antiqua Köln. Een eigentijdse tegenhanger van dit oratorium, Die Erschöpfung der Welt van Mauricio Kagel, wordt zaterdag (om 20.30 uur) onder leiding van Kagel uitgevoerd in het Theater aan het Vrijthof, door het Radio Symfonie Orkest, koren uit Hilversum en Brussel, en de solisten Lucia Meeuwsen, Romain Bischoff en Lieuwe Visser. Studenten van de Messiaen Academie spelen zaterdagmiddag (om 15 uur in de

St. Annakerk) Messiaens Des canyons aux

étoiles.

STEDELIJK MUSEUM Het Amsterdamse Stedelijk museum bestaat honderd jaar. Het museum opende zijn deuren op 14 september 1895. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan organiseert het museum drie exposities. Goed modern werk laat de collectie Regnault zien, waarvan belangrijke stukken in de jaren vijftig in het bezit van het Stedelijk kwamen. Wild walls toont de jongste generatie kunstenaars en in 100 jaar evoceert het museum momenten en incidenten uit de geschiedenis van het Stedelijkaan de hand van catalogi, foto's en affiches.

BREYTENBACH Ter gelegenheid van de uitreiking van de Jacobus van Looyprijs aan Breyten Breytenbach, een prijs die eens in de vijf jaar aan een dubbeltalent wordt gegeven, exposeert het Frans Halsmuseum in de Haarlemse Verweyhal werk van de Zuidafrikaanse schilder, schrijver en dichter. Van 16 september tot en met 26 november. Werk van Breytenbach ook in 't Coopmanshûs in Franeker op de groepstentoonstelling Hedendaags Zuid-Afrika, van 20 september tot en met 11 november.

THE KITCHEN In het Festival R'95 in Rotterdam regisseert Dirk Tanghe de voorstelling The Kitchen, naar het stuk van Arnold Wesker. Over de lotgevallen van een groep mensen die dag in dag uit hard moeten werken in de keuken van een groot restaurant. De onderlinge verhoudingen komen onder druk te staan, emoties spatten van het podium af. Tanghe regisseert zeven professionele acteurs en een groep Rotterdamse amateurspelers. In de Schiecentrale Rotterdam (bij de Mullerpier), van 15 september tot en met 15 oktober. Bij succes wordt de voorstelling verlengd tot 29 oktober.

TEATRO BUENDIA De Cubaanse dans- zang en theatergroep Teatro Buendia speelt op 19 september de première van Onschuldige Eréndira, gebaseerd op het boek De ongelooflijke maar droevige geschiedenis van de onschuldige Eréndira en haar harteloze grootmoeder van Gabriel Garcia Marquez. Deze voorstelling, die in het Spaans wordt gebracht, wordt deels begeleid door live-muziek. Na de voorstelling dinsdag in Theater Zuidplein Rotterdam volgt een tournee naar Den Bosch (21 september), Heerlen (23 september) en Venlo (26 september).

NEDERLANDS FILM FESTIVAL In Utrecht begint woendagavond het 15e Nederlandse Film Festival. In een week tijd worden 338 Nederlandse films getoond. In de competitie dingen 161 films mee naar de Gouden Kalveren in dertien categorieën. Daaronder is een recordaantal van twintig speelfilms waarvan er zes tjdens het festival in première gaan. Verder wordt dit jaar uitgebreid stilgestaan bij het werk van regisseur Nouchka van Brakel, wier films (onder meer Een vrouw als Eva en Een maand later) tijdens het festival vertoond worden. Verder natuurlijk aandacht voor 100 jaar Nederlandse film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden