KEUZE

POLITICIANS Politici lijken haast onze buren te zijn geworden. Dagelijks zien wij ze in de krant of op televisie. The image of politics, vijf exposities in Rotterdam, tonen de veranderingen in de fotografische weergave van politici in de afgelopen honderd jaar....

LEO SCHATZ Met de expositie van Leo Schatz gaat voor het Amsterdamse Joods Historisch Museum een lang gekoesterde wens in vervulling. Schatz hoort in het Joods Historisch. Hij kan terugblikken op een schilderscarrière van een halve eeuw. Schatz schildert eenzame figuren in oneindige ruimtes, op doek gezet in zachte en verfijnde tinten.

SAARIAHO De Zaterdagmatinee in het Amsterdamse Concertgebouw gaat een interessant seizoen tegemoet, mede dank zij de inbreng van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat morgen (15 uur) het openingsprogramma voor zijn rekening neemt onder leiding van de Fin Esa-Pekka Salonen. Diens landgenote Kaija Saariaho hoort dit seizoen tot de centrale componisten in de Matinee. De violist Gidon Kremer is de solist in de Nederlandse première van haar concertstuk Graal Theatre. Na de pauze tonen het RPhO en Salonen hun kunnen in Stravinsky's Vuurvogel. Het concert klinkt vanavond al in de Rotterdamse Doelen.

RADIO FILHARMONISCH 50 JAAR Het Radio Filharmonisch Orkest bestaat een halve eeuw, en gedenkt dat vanavond in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg met een concert onder leiding van Jean Fournet, de voormalige chef van het orkest, met wie het RFO door de jaren heen waarschijnlijk het meest heeft gewerkt. De Franse nestor dirigeert een programma met werk van Duruflé, Persichetti (Concert voor althobo en strijkorkest, met Miriam Hannecart), Ravel (Boléro) en Constant, die een 'symfonie' vervaardigde uit Debussy's opera Pelléas et Mélisande.

ZEEUWSCH-VLAANDEREN In de fraaie Willibrordusbasiliek van het stadje Hulst begint vanavond het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen met een concert door De Jonge Filharmonie, het nationale jeugdorkest van België. Ivan Fischer dirigeert Haydn, Brahms, en Stravinsky's balletmuziek Jeux des cartes. Het festival duurt tot en met 29 september, en bestrijkt het gebied tussen Sint Anna ter Muiden in het westen en Graauw in het oosten. Op de kalender staan optredens van het Preludiu Koor uit Boekarest, de Nieuwe Slagwerkgroep Amsterdam, Jos van Immerseel's orkest Anima Eterna en de Roemeense panfluitist Gheorghe Zamfir. In Sas van Gent verandert de avond van 22 september in een Nacht van de Karpaten.

FLOTHUIS, PIANO EN GAMELAN De stichting CNM heeft een concertserie samengesteld met Nederlands werk dat gelieerd is aan muziek uit voormalige 'overzeesche gebiedsdelen'. Het onderwerp krijgt extra cachet doordat ook Balinese, Javaanse en andere voorbeelden tot klinken komen. In de AGA Zaal in de Amsterdamse Beurs van Berlage opent de pianist Ananda Sukarlan zondag (14.15 uur) het eerste concert met werk van Seelig, Van de Wall, Van Roosendael en Markus. Na de pauze speelt het Gong Kebyar Orkest Sandi Sari - vergezeld door het Gendèr Wayang Kwartet Irama - gamelanmuziek uit Bali. In de Beurs houdt vanavond de musicoloog Marius Flothuis op initiatief van CNM de Jan van Gilse-lezing. De sopraan Irene Maessen en de pianist Frans van Ruth omlijsten de rede met Nederlands liedwerk.

ABE LENSTRA Over de voetballegende Abe Lenstra en de nog legendarischer wedstrijd Heerenveen-Ajax uit 1950 gaat de voorstelling ABE! van het Friese theatergezelschap Tryater. Regisseur Jos Thie en tekstschrijver Bouke Oldenhof brengen samen met vijfhonderd figuranten en de acteurs Maarten Spanjer, Peter Tuinman en Joop Wittermans een ode aan Lenstra. Met in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen een drumband, koorddansers, een zangkoor en veel echte voetballers. ABE!, van 11 tot en met 16 september, wordt gespeeld in het kader van het Frysk Festival. De première is op 13 september.

LIST Liesbeth List is weer terug in de Nederlandse theaters. Op 12 september is in de Amsterdamse Stadsschouwburg de première van haar nieuwe programa List, waarin ze begeleid wordt door de band van Frank Boeijen. Liesbeth Lists laatste cd bevat veel materiaal dat door Boeijen is geschreven. Maar in List blikt Neerlands enige echte chansonnière ook terug op haar rijke zangverleden. Toen kinderen slechts een kwartje hoefden te betalen en Brussel nog een bruisende stad was.

JULIUS CAESAR Johan Doesburg regisseert Lou Landré en anderen in Shakespeare's Julius Caesar. Deze speciale produktie van het Nationale Toneel wordt gemaakt in het atrium van het nieuwe Haagse Stadhuis aan het Spui, dat met deze theatervoorstelling vanavond officieel wordt geopend. Julius Caesar, dat in de bewerking van Ger Thijs raakvlakken vertoont met de Haagse gemeentepolitiek, is in het Stadhuis te zien tot en met 21 september, steeds om 22 uur.

CUBAANS DRAAIORGELFEEST Draaiorgel Cien años de tradicíon uit het dorpje Holguin op Cuba is naar de lage landen verscheept voor een confrontatie met het Nederlandse pierement De Arabier. Rumba percussie-groep Folkloyuma reisde mee, voor een Cubaans dansfeest volstaat een rammelend mansbakje niet. Cien años rijdt vanmiddag en vanavond door Antwerpen, zaterdagmiddag staat het op het St Baafsplein in Gent, zondagmiddag op de Grote Markt in Den Haag. Woensdag en vrijdag 15 september is het orgel in Amsterdam, 's middags op het Beursplein en 's avonds in het Tropeninstituut. Donderdag spelen de Cubanen in de Doelen, Rotterdam, 16 september op straat in Groningen ('s avonds in de Oosterpoort) en 17 september in Nijmegen ('s avonds in O42).

AUSTRALIA NOW Van 10 september tot en met 5 november exposeert het Groninger Museum, samen met schilderijen uit de Donald Kahn Collectie, hedendaagse Aboriginal kunst. Het Groninger museum heeft het werk zelf geselecteerd en aangekocht. Het is de eerste keer in Nederland dat een niet-volkenkundig museum zo veel Aboriginal kunst aankoopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden