KEUZE

'Mercurius, Argus en Io' van Abraham Bloemaert (1564 - 1651) op de tentoonstelling 'De keuze van Simon Levie' in het Centraal Museum in Utrecht....

OUDE MEESTERS Jan van Scorel, de Utrechtse Maniëristen en de Caravaggisten vormen de kern van collectie 16de- en 17de-eeuwse kunst in het Centraal Museum te Utrecht. Voor Simon Levie (1925), voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, zijn deze schilders 'goede bekenden': in de jaren vijftig was hij conservator in Utrecht. Het Centraal Museum nodigde hem uit een tentoonstelling samen te stellen uit de collectie oude meesters. Hij koos onder anderen voor Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst, beroemd om hun virtuoze licht-donker effecten, en Abraham Bloemaert: 'de stamvader van de Utrechtse school'. De keuze van Simon Levie, tot en met 10 september.

BREMMERIAANSE COLLECTIE Er waren dagen dat Josephina en Lambertus van Baaren, een welgestelde broer en zus uit Utrecht, twintig kunstwerken tegelijk kochten. Tussen 1925 en 1960 verzamelden zij ruim vierhonderd 19de- en 20ste-eeuwse schilderijen, tekeningen, beelden, Japanse prenten en zilver. De particuliere collectie Van Baaren, een tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht, weerspiegelt de smaak van de vermogende middenklasse uit die tijd, beïnvloed door de opvattingen van de kunstpedagoog H.P. Bremmer. De ondertitel luidt: Van Barbizon en Haagse School tot Charley Toorop en Carel Willink. Tot en met 10 september.

SCAPINO 50 Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van dansgezelschap Scapino Rotterdam maakte directeur en choreograaf Ed Wubbe een hedendaagse versie van Shakespeare's Romeo and Juliet. Omdat de jeugd de oorspronkelijke doelgroep van Scapino was, zal de opbrengst van de première-avond naar Unicef gaan. Voor Romeo & Julia componeerde Henk van der Meulen de muziek, voor een ensemble bestaande uit Turkse, Surinaamse, Argentijnse en Indiase musici. Vanavond (première), zaterdag en zondag (ook matinee) in de Rotterdamse Schouwburg, op 22 juni in het Muziektheater in Amsterdam, op 27 en 28 juni in het AT & T Danstheater in Den Haag.

TSJECHOV Een Kersentuin in het Russisch, zo heeft Tsjechov het ooit bedoeld. Het Holland Festival nodigde het Maly Drama Theatre uit Sint Petersburg uit voor twee voorstellingen van Tsjechovs meesterwerk. De Kersentuin wordt in regie van Lev Dodin gespeeld op 16 en 17 juni in de Stadsschouwburg Amsterdam, en is Nederlands boventiteld.

DISCORDIA Maatschappij Discordia sluit het seizoen af met de traditionele fin de saison-voorstelling in de Toneelschuur Haarlem. Ad memoriam revocare ('geef weer stem aan de herinnering') is de proloog van een toneelspel in zeven delen dat vanaf dit jaar tot en met 2001 zal worden opgevoerd, bij leven en welzijn. Het eerste deel is te zien van 20 juni tot en met 1 juli, alleen in Haarlem.

ZAUBERFLÖTE John Eliot Gardiner en zijn English Baroque Soloists en Monteverdi Choir sluiten hun langjarige festivalcyclus met Mozart-opera's af met Die Zauberflöte. Het sprookjesspel, gekleurd door de idealen van de Vrijmetselarij en in zijn oorsprong berekend op talloze gags en theatertrucs, krijgt drie 'semi-scenische' uitvoeringen in het Amsterdams Concertgebouw. De geplande HF-voorstellingen op dinsdag en donderdag worden wegens grote belangstelling voorafgegaan door een extra voorstelling op maandag. De hoofdrollen zijn bezet met jonge vocalisten als Cyndia Sieden (Königin der Nacht), Christiane Oelze (Pamina), Constanze Backes (Papagena), Michael Schade (Tamino), Gerald Finley (Papageno) en Harry Peeters (Sarastro).

STOCKHAUSEN MET STERRENHEMEL Er bestaat geen toepasselijker omgeving voor een muziekwerk als Weltraum-Outer Space van Karlheinz Stockhausen dan het Planetarium van het Amsterdamse Artis. Dat hebben ook veel Stockhausenliefhebbers ingezien. Wegens overstelpende belangstelling hebben De IJsbreker en het Holland Festival op zaterdag een 'voorpremière' ingelast, voorafgaand aan de wereldpremière van 18 juni. Weltraum is een lang elektronisch deel uit Stockhausens jongste opera Freitag. De componist voert in het Planetarium de klankregie.

STOCKHAUSEN IN DE BEURS In de Amsterdamse Beurs van Berlage begint het Holland Festival vanavond aan een zesdaags Stockhausen Retrospectief, met een keur aan oude en recente stukken voor kleine en middelgrote bezettingen. Elf Klavierstücke vormen de rode draad. Ze worden uitgevoerd door Ellen Corver, Majella Stockhausen en Bernhard Wambach. Verder komen, tot en met 24 juni, ook de blazers Markus Stockhausen, Kathinka Pasveer en Suzanne Stephens in actie, de percussionisten Han Vogel, Peppie Wiersma, Andreas Boettger en Fred Rensch, en het Asko Ensemble. Simon Stockhausen bespeelt 20 en 23 juni de synthesizer.

POETRY Een kleine vijftig dichters uit Nederland, Vlaanderen en de rest van de wereld bezoeken de komende dagen Poetry International, het jaarlijkse poëziefestival in de Doelen in Rotterdam. Het festival - het thema is 'de ark van Noach' - begint vanavond met Le bal du festival: een leesavond met de uitreiking van de C. Buddingh'-prijs, waarvoor de nieuwe dichters Mustafa Stitou, Bernard Dewulf, Mark Kregting en Joke van Leeuwen zijn genomineerd. Zaterdag de eerste internationale leesavond, met grote namen als Remco Campert, Hugo Claus, Yehuda Amichai, Judith Herzberg en Miroslav Holub. Leesavonden zijn er voorts van 19 tot en met 24 juni. De programma's van dinsdag en donderdag zijn samengesteld door gastorganisatoren K. Michel en Maura Dooley. K. Michel koos H.H. ter Balkt, Dirk van Bastelaere, Predrag Dojcinovic, Russell Edson, Tsjêbbe Hettinga, Esther Jansma en Thomas Tidholm. Dooley selecteerde J. Bernlef, Gillian Clarke, Michael Donaghy, Grace Nichols en Sharon Olds. Er zijn ook kinderprogramma's (op 20, 21 en 23 juni om 10 uur), lunchprogramma's (Poetry at noon, woensdag en donderdag om 13 uur), nachtprogramma's (woensdag en donderdag om 23 uur), lezingen (woensdagmiddag) en tentoonstellingen, een gewijd aan het thema Noach, en een aan Hugo Claus.

HALFWAY Zaterdag wordt in Recreatiepark Spaarnwoude in Halfweg het Halfway festival gehouden. Het team van het tv-programma Jiskefet praat de acts aan elkaar: Moondogs, Galliano, Paul Weller, Tony Joe White, The Jayhawks, De Dijk, Sheryl Crow en Joe Cocker.

WORLD ROOTS Het World Roots Festival in De Melkweg in Amsterdam begint woensdag met een gezamenlijk concert door het Nederlands/Surinaamse Fra Fra Sound en Africa Soli (Guinée), kawina en bubbling door La Rouge en Nigeriaanse maskerdans. Donderdag het vrouwen-dansorkest Son Damas uit Cuba (zondag op Muzaiek, Venlo), zangeres Toto la Momposina uit Colombia, en Portugese fado's, bossa's en samba's door Fernando Lameirinhas. Vrijdag 23 juni volksmuziek uit Rajasthan en Centraal-Afrika, op 24 juni Tibetaanse monniken, Frank Chickens (Japans-Engels) en een Mexicaanse brass-band. Zondagmiddag 25 juni in het openluchttheater van het Vondelpark xylofoons uit Mozambique, Marokkaanse raï en Surinaamse kawina, 's avonds in de Melkweg de Malinese popzanger Salif Keita en zijn band.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden