Keuzevrijheid in CAO's verdeelt FNV

De vakcentrale FNV en de bij haar aangesloten bonden zijn het oneens over de mate waarin werknemers hun eigen arbeidsvoorwaarden moeten kunnen vaststellen....

Van onze verslaggever

FNV Bondgenoten, de grootste bond, wil per CAO bekijken in hoeverre de leden zelf keuzes willen maken over extra loon, het sparen van vrije tijd of extra pensioen bij overwerk op vrije dagen. In voor het eerst afgesloten CAO's in bijvoorbeeld de automatisering hebben werknemers veel keuzemogelijkheden.

De op een na grootste bond, Abvakabo FNV, wil leden slechts beperkt zeggenschap geven. 'Die keuzes mogen niet ten koste gaan van collectieve regelingen', aldus de CAO-bestuurder van Abvakabo FNV, G. van Huygevoort. 'Er mag geen keuze komen in het al of niet meebetalen aan kinderopvang of ouderenregelingen. Anders worden die onbetaalbaar.'

De vakcentrale FNV wil dit najaar met de bonden een gezamenlijke visie opstellen. Daarvoor introduceerde de CAO-bestuurder van de FNV-koepel, H. van der Kolk, het begrip casco-CAO. Het is de meest vergaande vorm van keuzevrijheid. 'Het raamwerk van de afspraken staat vast. Daarbinnen hebben werknemers zelf enige vrijheid om de hoogte van het loon, pensioen en vrije tijd te bepalen', aldus Van der Kolk.

Van Huygevoort wil dat niet. 'In de ultieme casco-CAO bepaalt elke werknemer zijn eigen arbeidsvoorwaarden. Dan is de CAO dood.' W. Waleson van FNV Bondgenoten noemt het geschil 'semantisch'.

Uit een onderzoek dat de Abvakabo FNV heeft laten doen door de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat jonge werknemers en mensen met een laag inkomen graag op hun atv-dagen werken om hun inkomen te vergroten. Tweeverdieners, vrouwen en hoogopgeleiden leveren liever loon in in ruil voor extra vrije dagen. Van Huygevoort concludeert dat per saldo korter werken populairder is dan langer werken.

Toch blijkt uit de studie dat de verschillen tussen minder en meer werken niet zo heel veel uit elkaar liggen: 45 procent van de ondervraagden wil extra vrije tijd, 37 procent wil meer werken.

Voor degenen die extra inkomsten willen hebben, moet het volgens Van Huygevoort mogelijk worden om twee uur per week meer te werken en die tijd ook uitbetaald te krijgen. 'Tegelijk moet de keus voor twee uur kórter werken ook mogelijk zijn.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden