Keuzes maken: live aan de stamtafel van Kennis

Dagbladen, radio- en televisiezenders en reclamebureaus varen er wel bij, dankzij de talloze paginagrote advertenties en luidruchtige spotjes. Maar de gewone Nederlander is allang de weg kwijt in het oerwoud van alle mogelijkheden bij het kiezen van een zorgverzekeraar, zoals deze maanden van iedereen wordt gevraagd....

Waar komt die aversie van kiezen vandaan? Is de mens nu eenmaal van nature een gewoontedier, wars van veranderingen? Of is dat een gemakkelijk argument, dat een vorm van brede geestelijke luiheid moet maskeren? Waarom blijven we trouwens maar vermoeden dat al die keuzes voor verzekeraars, stroombedrijven en telefoonaanbieders in feite lood om oud ijzer zijn?

In het eerste KennisCafé van de Volkskrant en debatcentrum Tumult kruisen komende maandagavond in Utrecht een psycholoog en een econoom de degens over de hedendaagse keuzeconsument. Wie is hij? Hoe werkt hij?

Econoom Joep Sonnemans van de onderzoeksschool Creed van de Universiteit van Amsterdam bestudeert de rationaliteit en irrationaliteit van kiezende individuen. Organisatiepsycholoog Bernard Nijstad van de UvA kreeg een grote subsidie voor zijn onderzoek naar besluiteloosheid in organisaties. Hoe kijken zij aan tegen de huidige keuzedwang? En wat is de beste strategie in zo'n situatie: niks doen, alles precies afwegen, of misschien zelfs snel intuïtief gokken?

Het KennisCafé, elke derde maandag van de maand over een actueel thema uit de wetenschap of daarbuiten, wordt gepresenteerd door Martijn van Calmthout (chef Kennis, de Volkskrant), daarin bijgestaan door Kennis-columnist Marcel Hulspas voor de laatste ontwikkelingen in de wetenschap. Historicus Maarten van Rossem (UU) ventileert een dwarse kijk op de dingen. En studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht vertonen maandelijks videokunst over het thema van de avond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden