Keuvelen over het weer, niet zeveren over doping

Organisatoren en renners gaan bij het begin van een nieuw wielerseizoen het thema doping resoluut uit de weg. Liever gaat het over de kou. En daarin gedijt Luca Paolini het best.

GENT - Wielrennen:Omloop Het Nieuwsblad

Een snijdende wind blaast over het Sint-Pietersplein in Gent. Het is de wind die zaterdagochtend het peloton op gang jaagt voor de Omloop Het Nieuwsblad. Met een beetje fantasie is het ook de wind die de gemoederen in de sport voor even doet bedaren en pijnlijke herinneringen verdrijft.

Het weer is een populair gespreksonderwerp bij de Vlamingen. Ze klagen erover, wrijven de handen warm. Het weerhoudt velen ervan de jaarlijkse gang naar de traditionele start van het wielerseizoen te maken. Maar zij die de kou hebben getrotseerd, zijn vastberaden hun dag door niemand te laten verpesten.

Nee, het is ook de Belgen niet ontgaan dat de sport de afgelopen maanden onder dopingperikelen gebukt ging. Maar voor valse noten is vandaag geen plaats. Vlaanderen viert de thuiskomst van zijn geliefde koers, en het is niet de bedoeling dat dit feest wordt verstoord.

In het programmaboek gaan hoogwaardigheidsbekleders en organisatoren het gewraakte onderwerp resoluut uit de weg. Het Nieuwsblad pakt uit met privéfoto's van Tom Boonen.

Op internet vraagt de krant zich af hoe het wielrennen moet worden bekeken, nu de geloofwaardigheid een nieuwe deuk heeft opgelopen. Kan dat nog, ongestraft juichen met een grote pils in de hand? Eén lezer voelt zich geroepen te reageren. Stop toch eens met dat gezever over doping, klinkt het. 'Er zijn al regels genoeg.'

Handen af van onze sport: die boodschap is niet te missen. Ook op een besmeurde lei kunnen prachtige dingen worden geschreven, betoogt schrijver Dimitri Verhulst in zijn krantencolumn. Maarten Ducrot vertelt over die keer dat hij onlangs in België zag hoe Peter Van Petegem op een groot podium naar voren werd gehaald. 'Dacht je dat ze hem vragen of hij doping heeft genomen, zoals Michael Boogerd bij ons?'

Wie hoopt te ontdekken welke kant het op moet met de sport, had zich beter thuis voor de haard kunnen nestelen. Wat de 68ste Omloop Het Nieuwsblad wel duidelijk maakt? Dat acht overwinningen van de Blanco-renners nog geen succes garanderen in de eerste krachtmeting op traditionele wielergrond. Patrick Lefevere beschikt met Omega Pharma-Quickstep nog altijd over de breedste ploeg voor het voorjaar. En Stijn Vandenbergh steekt met zijn bijna 2 meter Johan Vansummeren naar de kroon, als de langste man in koers.

Renners doen vrolijk en ongedwongen hun zegje voor de start, zo lang het maar bij keuvelen blijft. Greg Van Avermaet heeft veel trainingsuren kunnen maken in de winter. Jürgen Roelandts koerst ook in 2013 op gevoel. En Filippo Pozzato prijst zich gelukkig: bij de misschien wel grootste kanshebber van vandaag voelen de benen goed aan.

Niemand die erbij stilstaat dat de Italiaan bij dopingarts Ferrari aanklopte toen zulke samenwerkingen de sporters allang waren verboden. Of dat Pozzato waarschijnlijk thuis had moeten blijven als de onderzoeker van Ferrari's dopingnetwerk zijn dossier openbaar had gemaakt.

Alles is bij het oude gebleven. De VRT zendt de koers precies op dezelfde wijze uit als de zender al jaren doet. De Nederlandse collega's dienen een zakelijkere toon aan te slaan in hun berichtgeving, zo werd van hogerhand aangekondigd. Maar voor Ducrot blijft de proef op de som voorlopig uit: de NOS zendt zaterdag geen livebeelden uit van de Omloop.

In de perszaal ziet hij hoe een 36-jarige Italiaan de koers naar zijn hand zet, door er met Vandenbergh tussenuit te knijpen op de voorlaatste kasseienstrook. In de onderlinge sprint gunt hij de Belg geen kans. Ducrot windt zich op over de triomf van Luca Paolini, maar het is niet vanwege de gebutste reputatie die de renner van Katoesja erop na houdt. Dat de favorieten 'als konijnen in de koplamp zaten te staren', terwijl de koplopers nog eens verder afstand namen, vindt hij veel pijnlijker. Van de drie Nederlandse ploegen is alleen Blanco voorin vertegenwoordigd met Maarten Wynants. Maar verliezen doen ze vandaag allemaal, van een renner van wie scheidend winnaar Sep Vanmarcke niet eens wist dat die vooraan meereed.

Pure genoegdoening is de beloning die Paolini en zijn ploeg aan de finish wacht, zegt Ducrot. Hij kan zich er wel mee vermaken dat uitgerekend iemand in een Katoesja-tricot een zouteloze koers naar zijn hand zet. De ploeg haalde onlangs via het sporttribunaal CAS zijn gelijk en moest alsnog tot de WorldTour worden toegelaten. Het had voor de Omloop niet veel uitgemaakt, maar de symboliek was niet te missen.

Vrolijk vertelt Paolini over Johan Museeuw, fietsen in Vlaanderen en wat voor een goede keuze het was geweest om zijn pensioen met nog een paar jaar uit te stellen. Hier is hij veilig, lijkt hij te beseffen in de hogeschool die dienst doet als persruimte. Geen warmer bad dat een renner zich kan wensen dan een dag in de Vlaamse kou.

WIELERKOERSEN AFGELAST VANWEGE SNEEUW

De Belgische wielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne is zondag afgelast. De organisatie besloot hiertoe na overleg met de politie, koersdirectie en een delegatie van de ploegleiders. Sneeuwval in de nacht van zaterdag op zondag maakte het parcours te gevaarlijk en de politie kon de veiligheid van de renners en het publiek niet garanderen. Sommige delen van het 196 kilometer lange traject waren door de sneeuw zeer glad geworden.

'Het was echt niet te doen. Wij kunnen het ons niet veroorloven om op besneeuwde en gevaarlijk gladde wegen renners en volgers door te sturen', aldus Marc Vandevyvere van het organisatiecomité.

Het is de derde keer dat de wedstrijd moet worden geschrapt. In 1986 en 1993 werd Kuurne-Brussel-Kuurne vanwege het slechte weer ook niet verreden.

Ook in Zwitserland ging een wielerwedstrijd niet door vanwege sneeuwval. De organisatie van de GP Lugano besloot zondag de race te schrappen. Op het parcours viel zo'n 10 centimeter sneeuw. De temperatuur lag ver onder het vriespunt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden