Keus tussen markt en overheid achterhaald

HARRY van Seumeren verwijt ondernemers alleen maar in aanbidding te liggen voor het gouden kalf van De Markt (de Volkskrant, 3 december)....

H.H.M. KLOOSTER

De tijd is kennelijk weer rijp om de pennen te slijpen over de principes van de economische ordening. Wallage pleit daarbij voor een nieuw adagium van de 'intelligente' overheid. Tegenover deze intelligente overheid kan, zo vermoedt de lezer, niets anders staan dan de 'domme' markt. Het vervolg van dit soort redeneringen laat zich makkelijk raden. Wie voor de intelligente overheid is, is voor werkgelegenheid voor velen, wie voor De Markt is, is voor welvaart voor slechts enkelen. De wereld wordt ingedeeld in good guys en bad guys en de toeschouwers ontkomen niet aan een voor de hand liggende keuze.

Natuurlijk, de verdeling van verantwoordelijkheden tussen publiek en particulier domein is inderdaad een actuele kwestie. In het regeerakkoord wordt bijvoorbeeld gesteld dat 'de verhoudingen tussen gemeenschappelijke regelingen en eigen verantwoordelijkheid' herijkt moeten worden. Maar wie in dit debat het begrip markt van zijn hoofdletter ontdoet, ziet dat het staat voor een alledaagse, efficiënte en doorzichtige coördinatiesystematiek. Eigenlijk een heel slim systeem dat verantwoordelijkheden op het laagste, micro-niveau laat door een eenheid te smeden tussen beslissen en het dragen van de gevolgen van die beslissingen.

Marktsystemen kunnen, zo leert de praktijk, knap vertroebeld worden door domme overheidsinterventies. Dat gaat ten koste van produktiviteit en werkgelegenheid. Ondernemingen ondervinden dit aan den lijve en richten zich daarom dan ook tot overheden, waar die ook mogen zijn, in Den Haag, Brussel, Straatsburg of Luttelgeest.

Van Seumeren vroeg zich in zijn column af waarom VNO en NCW niet naar Straatsburg tijgen om tegen de hoge werkloosheid te betogen. Het antwoord is verrassend eenvoudig, VNO en NCW maken zich voortdurend sterk bij de Europese Commissie en het Europese Parlement voor ruimere markten en wegsnijden van overheidsvertroebelingen om de economie in een hogere versnelling te krijgen. En dat levert banen op.

H.H.M. Klooster

De auteur is directeur Communicatie van het VNO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden