Keurmerk 'excellent' voor beste scholen

De beste scholen in Nederland krijgen vanaf dit najaar het predicaat 'excellent'. Dat keurmerk wordt vergeven aan scholen die hun kinderen veel leren én hun iets extra's bieden, zoals lessen in burgerschap of sociale vaardigheden.

Marja van Bijsterveldt Beeld anp

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt heeft de onderscheiding voor excellente scholen bedacht. 'Het Nederlandse onderwijs is een hoogvlakte. Ik wil dat de pieken ook zichtbaar worden', zei de minister maandag. 'Dat kan andere scholen inspireren. Ik wil het onderwijs zo nieuwe energie geven.'

Het keurmerk moet leiden tot niets minder dan een cultuuromslag. Van Bijsterveldt: 'Wij denken al gauw: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Niet met je kop boven het maaiveld uitsteken. Die gêne moeten we laten varen. Scholen moeten hun leerlingen verleiden tot grote prestaties. Grote kennis en excellent vakmanschap, dat is de kurk waarop de kenniseconomie drijft.'

Van Bijsterveldt benoemde een jury om de beste scholen in het basis- en voortgezet onderwijs aan te wijzen. In de toekomst zou daar het speciaal onderwijs en het mbo bij kunnen komen.

Aan het hoofd staat Fons van Wieringen, voormalig voorzitter van de Onderwijsraad. Hij vindt het belangrijk dat in de scholen aandacht is voor excellente en hoogbegaafde leerlingen. 'Dat wordt nu in het belachelijke getrokken. Het zijn nerds of uitslovers. Wij gaan kijken: hoe beschermend is de school?' Van Wieringen hoopt dat excelleren normaler wordt.

De jury zal rekening houden met de achtergrond van de kinderen die een school binnenkomen. De Onderwijsinspectie zal een groslijst aanleveren met scholen waarop leerlingen goede resultaten boeken. Daarnaast kunnen scholen zichzelf nomineren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden