Keuring studies zes maal zo duur

De keuring van studies kost universiteiten naar schatting 3,5 miljoen euro per jaar, zegt de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU)....

Van onze verslaggevers Michael Persson en Gerard Reijn

Elke opleiding moet apart worden gekeurd om in aanmerking te komen voor overheidsgeld en studenten het recht op studiefinanciering te geven.

Yvonne van Rooy, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht, zei maandag bij de opening van het academisch jaar dat de keuringskosten van de letterenfaculteit zelfs tien maal zo hoog zijn geworden. Ze noemde dat 'buiten iedere proportie'. Rector magnificus De Wijkerslooth, van de Radboud Universiteit Nijmegen, vindt de kostenstijging 'een van de grootste irritaties' die de universiteiten hebben over het regeringsbeleid.

De prijsstijgingen zijn het gevolg van de invoering van een nieuw keuringssysteem in 2002. Tot dan toe kregen de leden van de keuringscommissies (visitatiecommissies) een onkostenvergoeding. Sindsdien ontvangen ze volgens De Wijkerslooth 'een beloning die past bij hun hoge status'. Ook is vrijwel elke studie opgedeeld in een bacheloropleiding en een of meer masteropleidingen, die apart moeten worden gekeurd. Bovendien moet voor een goedkeuringsstempel 2500 euro per studie worden betaald aan de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Dat kost de meeste universiteiten enkele tonnen.

Voor de zes faculteiten waarvoor de Radboud Universiteit nu rekeningen of offertes heeft liggen, zijn de kosten gestegen van 127- naar 687 duizend euro. De Wijkerslooth: 'We hadden tot 2003 een heel goed en goedkoop systeem van visitaties. Maar minister Hermans wilde een accreditatiestelsel invoeren. Dat blijkt nu zes maal zo duur te zijn.'

Voorzitter D'Hondt van de VSNU zegt dat staatssecretaris Rutte van Onderwijs bereid is met de universiteiten en hogescholen te praten. 'Hij heeft al toegezegd dat we een tegemoetkoming krijgen van een miljoen, maar die komt wel uit ons eigen budget.' Dit jaar moeten er maatregelen worden getroffen, verwacht D'Hondt.

Ook in het hoger beroepsonderwijs kent men het probleem van de uit de hand lopende keuringskosten, maar de HBO-raad kan geen details geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden