Keurige Belg nekte Content-top

Een raadseltje. Een Belgische manager en diens Nederlandse president-commissaris bespreken een gevoelig onderwerp: mogelijke handel met voorkennis. De één wil aangifte doen bij justitie, de ander merkt op: 'Kan dit potje niet toegedekt blijven?'..

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Wie van de twee wilde de doofpot hanteren? 'Natuurlijk' die Belg? Mispoes: de Nederlander.

In de Content-voorkenniszaak bleef dinsdag niets heel van gangbare percepties over onkreukbare Hollanders en hun ritselende zuiderburen. Voor de Amsterdamse rechtbank verscheen de getuige Michel van Hemele, topman van het Belgische Creyf's dat Content twee jaar geleden overnam. Van Hemele deed de aangifte waardoor Arie Maas, destijds president-commissaris van Content, verdachte werd, samen met de toenmalige directeuren René Krijt en Fred van Male.

Op de valreep van de overname door Creyf's gaf Content nog gauw even personeelsopties uit, en kocht het ter dekking daarvan eigen aandelen in. Beide transacties gebeurden tegen een lagere koers dan Creyf's wilde betalen. Maas, die met Creyf's onderhandelde, liet ze passeren, evenals de adviseurs van Content.

Van Hemele aanvankelijk ook, zoals hij gisteren ruiterlijk toegaf. De gewraakte transacties waren 'geen issue' tijdens de overname-onderhandelingen en werden evenmin vermeld in de eerste concepten van het contract met Creyf's. Wel slopen ze de eindversie binnen, die Van Hemele nog maar 'vluchtig' las.

De reikwijdte van de deals drong pas goed tot Van Hemele door in het najaar van 1999. Toen bleek justitie enkele Content-medewerkers te verdenken van handel met voorkennis rond een eerdere, later mislukte overnamepoging door rivaal Unique, de zogenoemde Content I-zaak. Van Hemele gaf advocaat Jerry Hoff opdracht een onderzoek in te stellen. Hoff wees hem vervolgens op de strafbaarheid van de transacties tijdens de overname door Creyf's.

Van Hemele had zijn conclusie meteen klaar, zo zei hij gisteren: 'Dit kon absoluut niet door de beugel.' Met name 'zeer opmerkelijk' vond hij dat Krijt en Van Male elkaar als directeuren opties hadden toegekend, 'met één minuut tijdsverschil'.

Hij informeerde zijn commissarissen over het onderzoek, en over zijn voornemen om aangifte te doen bij justitie. 'De vennootschap had kennelijk strafbaar gehandeld, en ik was toen nog bestuursvoorzitter van Content', gaf Van Hemele als verklaring.

Maas, de man die werd geacht hem te controleren, vond de aangifte 'geen goed idee', en rammelde met de doofpot. Hij ontplofte bijna toen Hoff hem adviseerde een advocaat te zoeken. Maas riep dat hij zich niets van de zaak kon herinneren, en wees met een beschuldigende vinger naar zijn mede-commissaris Rennie Hendriksen. Die was Maas' adviseur ten tijde van de overname door Creyf's. 'Toen was de spanning een beetje te snijden', herinnerde Van Hemele zich.

Zwijgend incasseerde Hendriksen destijds Maas' aantijging. Was die terecht? Dat raadsel wordt wellicht vandaag opgelost, wanneer Hendriksen komt getuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden