Keurig in het pak en vol geestdrift

De schilder werd beroemd door zijn wereldtitel in 1966 en was een groot fan van alle Nederlandse sporters.

Tot op hoge leeftijd wilde de woensdag overleden Hans Kreijns nog de beste bridger van het land zijn. De Rotterdammer voerde tot zijn genoegen, tot aan zijn dood zelfs, de ranglijst van meesterpunten aan. Op 5 april stonden er 287.228 punten achter zijn naam, tienduizend meer dan de andere bridgekoning Anton Maas.

Kreijns werd beroemd door zijn wereldtitel uit 1966. In de Amsterdamse RAI won hij met de Rotterdamse bankierszoon Bob Slavenburg het wereldkampioenschap paren. In 1968 moest het partnerschap met de flamboyante Slavenburg worden verbroken. De telg uit het befaamde bankiersgeslacht verdween wegens belastingproblemen naar Marokko.

Kreijns, Rotterdammer in hart en nieren, woonde de laatste twintig jaar in Den Haag. Van zijn vader moest hij in zijn jeugd ook voetballen, voor hij zich op bridge mocht toeleggen. Zijn eerste successen haalde hij met zijn moeder, waarna hij Cees Buningh, Horst Hoek, Wim Haver, Bob Slavenburg, Cees Kaiser, Piet van Besouw, Piet Borst en Hans Vergoed als partners had.

Met Vergoed speelde hij liefst tien jaar samen. Het tweetal haalde bij de Olympiade van Valkenburg in 1980 de bronzen medaille.

Hans Kreijns, altijd keurig in het pak, gold als de éminence grise van zijn sport. Hij was een chauvinistisch supporter van Nederlandse bridgers en een onvoorwaardelijke fan van alle andere Nederlandse sporters. Boven alles was hij een vaardige en altijd vlotte bridger die nog dagelijks het spel beoefende. Als jeugdopleider stond hij aan de basis van de wereldtitel voor landenteams in 1993. Ook trad Kreijns, eigenaar van een schildersbedrijf, jarenlang op als de geestdriftige coach van de Nederlandse vrouwen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden