Keurig binnen de lijntjes

Recensent Mac van Dinther eet in 't Raedthuys in Duiven: goed voor één ster.

Beeld Els Zweerink

't Raedthuys? Vertel. De mooiste bloemen bloeien in de berm, dachten ze dit jaar bij Michelin. Naast een ster in het hoge noorden (In de Molen, Onderdendam), viel er ook eentje in het verre oosten. Want zo mag je Duiven toch wel noemen, 20 kilometer van de Duitse grens.

Dat is goed voor de bandenafdeling van Michelin. Mooie plek? Aan Duiven zelf mis je niet zo veel, de grootste trekpleister is de Ikea op het industrieterrein. Maar 't Raedthuys is de moeite waard: een fraaie villa midden in het dorp waarin vroeger het gemeentebestuur zat. Het interieur is stemmig modern: eikenhouten vloer, grijze wanden, roomwitte kuipstoeltjes rond spierwit gedekte tafels. Opvallend is de kunst aan de muur. Die varieert nogal. Van een vrolijk abstract in primaire kleuren tot een foto van een man in bad met een ezel en een Jeff Koons achtig beeldje van een snoeproze konijn met een oranje wortel. Geen plattelandschic, het is opgehangen door een moderne kunsthandel in Amsterdam.

Fijn, weten we dat ook weer. Wat eten we? Het dagmenu van vier gangen met een aanpassing in het voorgerecht: we laten de kreeftsalade vervangen door een vegetarisch voorgerecht van spelt en aardpeer. Geen probleem, zegt de serveerster. Ze is zoals de rest van haar collega's: een tikje vormelijk in hun zwarte jasjes en witte handschoentjes, maar vriendelijk en onnadrukkelijk attent. Er is niks mis met de organisatie in 't Raedhuys die draait als een goed geolied machientje. De gerechten arriveren in een mooi tempo, de wijnen worden keurig geschonken vlak voordat het volgende gerecht arriveert. De vrouwelijke sommelier geeft er handzame uitleg bij zonder het ijdel vertoon dat hanige wijnmannetjes vaak etaleren. Ze heeft ook een handje van lekkere wijnen.

Dat is mooi. Hoe smaakt het? Keurig.

Hoezo: keurig?
Dat is het beste woord dat we voor dit eten kunnen bedenken. De kok van 't Raedthuys kleurt netjes binnen de lijntjes van de burgerlijke sterrenkeuken. Zonder onaangenaam te verrassen maar ook zonder te excelleren of op te vallen. Er zit niets bij dat we overmorgen niet vergeten zijn. Het vegetarische voorgerecht is een slaatje van knapperige luciferstokjes aardpeer op een crème van dezelfde knol in een krans van gehakte spinazie met speltkorrels. De crème is nogal (erg) zout, iets waar we in de loop van het menu nog een paar keer op stuiten. Zoals bij de skrei, winterkabeljauw, waar een hele ansjovisfilet op ligt. Bremzout als je daar een stuk van mee snijdt, wat toch de bedoeling lijkt. De skrei heeft het toch al moeilijk, want hij balanceert op een pluk serieus zure zuurkool. Dat trekt de delicate vis niet helemaal. Het hoofdgerecht is een 'palet' van kalf, een woord dat in de jaren negentig nogal in zwang was. Het bestaat uit een paar stukjes lende, een afgebakken stukje sukade op (opnieuw) erg zoute 'shiitake-hachee' en een schnitzeltje van zwezerik in een nogal nadrukkelijke korst. Het dessert is ook een soort palet, maar dan van Granny Smith: groene sorbet, mousse, een warm gebakken appeltje en een modieus stukje spons dat smaakt naar natte tempex. Het is ons een raadsel waarom koks dat maken.

En wat zeggen we dan van 't Raedhuys? Nette zaak, aardige mensen, een prima plek voor de samenkomst van de plaatselijke Rotary - dat verzinnen we niet, die zijn er echt - maar een Michelinster? Mwah.

De Cijfers

De Kosten
dagmenu 4 gangen 49,50

De Punten
Eten 7-
Bediening 8
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 7

Het menu
Aardpeer & spelt
Skrei met ansjovis en zuurkool, beurre Blanc
Palet van kalf: sukade, lende en zwezerik met hachee van shiitake, auberginekaviaar en rode ui compote
Granny Smith: ijs, mousse, gelei, gebakken en als sponscake

't Raedthuys
Rijksweg 51
6921 AC Duiven
0316-268808
www.raedthuys-duiven.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden