Keukenmagie, tafel-erotiek

Een aubergine heeft plaatsgenomen in een eenvoudige strandstoel, klassiek model: gelakt hout, gestreept doek. De vrucht is met een zonnebrilletje getooid....

Onbestemd kookboek nummer zoveel, Witch in the Kitchen/Magie in de keuken - Titania's betoverende recepten (Tirion; euro 19,90), kreeg net zo'n fluwelig omslag als indertijd De aaibaarheidsfactor van Rudy Kousbroek. Titania Hardie: 'Deze culinaire reis is een verkenningstocht van de relatie tussen eten en liefde.'

Ze zet terecht vraagtekens bij het werkzame effect van 'tot de verbeelding sprekende liefdesdranken'. We gaan onder haar leiding niet alleen onze zintuigen maximaal inzetten, maar ook kruiden en specerijen mengen, 'met kennis van hun geneeskrachtige eigenschappen'. Ze voorspelt dat tijdens het kneden, roeren, mixen en creëren van een harmonieus geheel 'een storm van emoties vrijkomt die zijn weerga niet kent' (overkomt menigeen alleen zodra in de pan iets misgaat).

Rest de vraag in welke staat van opwinding we geacht worden te geraken van zalm uit de oven, van perencake met gember (de oma van Hardie, moet je weten, zag in gember 'een romantische specerij, omdat de kruidige specerij de zintuigen versterkt'), tonijn- of zwaardviskebab, hartige uientaart, dan wel ongezuurd pompoenenbrood. De mededeling dat het gebruik van de juiste slasoorten 'de avond naar wens kan sturen' voert naar het recept voor een Lovers' salad, en wil je een kleurrijk accent aanbrengen met veldklaprozen, dan mag je die 'niet associëren met de opiumpapaver'. Spreken we af.

Sla toch de beddensprei maar terug: Herman van Amsterdam en Kwee Siok Lan koken met 'natuurlijke afrodisiaca' in Erotisch tafelen (Allmedia; euro 12,-), geïllustreerd door Peter van Straaten. De samenstellers vallen terug op 'kruiden, vruchten en soorten vlees en vis die in het verleden maar ook nu nog bekendstaan om hun prikkeling van de geslachtsdrift en de potentieverhogende kwaliteiten'. Dan praat je al snel over oesters, coquilles, mosselen, makreel, garnalen, paling, karper, tonijn en zeeduivel. En moet je vaststellen dat toch veel gasten in het visrestaurant een bewonderenswaardige zelfbeheersing aan de dag leggen.

Probeer de 'dubbeldekker' maar 'ns. Besmeer de boterhammen met roomkaas. Bedekken met tuinkers. Maak een mengsel van cottage cheese, ham en tomaat, gekruid met peper, selderijzout en knoflookpoeder. Klop de mix lobbig. Verdelen over de, eh, sneetjes. Roggebrood besmeren met mosterd en erop leggen, bestrooid met bieslook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden