Kettingroker

'Ik moest in de film om de financiering rond te krijgen. Van mij hoefde het niet. Er is niets aan om jezelf te regisseren. Ik kan moeilijk de hele tijd 'goed gedaan' tegen mezelf zeggen'
George Glooney na de première van Good Night, and Good Luck, zijn tweede film als regisseur, tijdens het filmfestival van Venetië.

BEREND JAN BOCKTING

De tweede film waarbij acteur George Clooney op de regiestoel plaatsnam is nog steeds zijn beste. In verrukkelijk zwart-wit maakte hij een even historisch als politiek-actueel portret van Edward R. Murrow, presentator van het CBS-nieuwsprogramma See It Now. De kettingroker droeg in de late jaren vijftig bij aan de val van communistenjager Joseph McCarthy. Good Night, and Good Luck- de titel verwijst naar de woorden waarmee Murrow zijn show altijd afsloot - legt de laatste maanden van zijn strijd vast.

Clooneys belangrijkste troef: hij stopte zijn film vol verwijzingen naar het Amerika van George Bush jr., zonder schoolmeesterachtig te zijn. In één van de laatste scènes kijkt Murrow naar een televisiescherm waarop president Dwight Eisenhower vol vuur vertelt over de normen en waarden van de Amerikaanse maatschappij, een land waarin iedereen vrij is, en niemand zonder formele aanklacht gevangen kan worden gezet.

Fijn moment. Knappe film.

Good Night, and Good Luck (George Clooney, 2005) ARD, 1.10 uur.

Spider-Man 3

(Sam Raimi, 2007) Deel 4 is in voorbereiding, en zelfs aan deel 5 wordt gewerkt, maar vanavond beleeft spinneman Tobey Maguire het derde deel van zijn filantropische avonturen. Regisseur is wederom Sam Raimi, een van de creatiefste en productiefste filmmakers van Hollywood. De voorgaande afleveringen waren dermate populair (lees: winstgevend) dat Raimi het onvoorstelbaar hoge budget van 250 miljoen dollar ter beschikking kreeg - het verhaal gaat dat hij dat met nog eens 100 miljoen overschreed, waarmee Spider-Man 3 de duurste film aller tijden werd. Het is het eindresultaat niet echt ten goede gekomen; de overweldigende speciale effecten halen de vaart uit het verhaal (in plaats van andersom). Wel groeit Maguire nog steeds in zijn dubbel-, in dit geval zelfs driedubbelrol. Zelden was een hoofdrol zo goed gecast.

Veronica, 20.30 uur.

Entre les Murs

(Laurent Cantet, 2008) Gebaseerd op het gelijknamige boek van de dertiger François Bégaudeau, tevens hoofdrolspeler en scenarioschrijver, schetst Entre les Mur een verbluffend natuurgetrouw beeld van een schoolklas vol 14-jarigen in een buitenwijk van Parijs.

Canvas, 21.30 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden