NieuwsKeti Koti-lezing

Keti Koti-lezing gaat niet door na onenigheid over de spreker

De jaarlijkse lezing ter nagedachtenis van de afschaffing van de slavernij gaat niet door. Reden is een hoogoplopende discussie over de spreker, publicist Sandew Hira. Dat heeft het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) dit weekend bekend gemaakt.

Sandew Hira tijdens een persconferentie in 2015.Beeld ANP

De organisatie schrijft in een persbericht dat door de onrust het onmogelijk is geworden om ‘een waardige lezing’ te organiseren ‘die bijdraagt aan de harmonie en verbondenheid binnen en buiten de gemeenschap’. Op zaterdag 29 juni zou Sandew Hira de Keti Koti-lezing geven in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Volgens tegenstanders had het NiNsee hem nooit mogen uitnodigen: zij zien in hem een omstreden pro-Bouterse publicist.

In een ingezonden stuk op de Surinaamse website Waterkant schreef Theo Para afgelopen week over de banden tussen Hira en Surinaamse president Desi Bouterse. Volgens hem is Hira ‘op dit moment de felste pleitbezorger van onvoorwaardelijke amnestie voor de mensenrechtenschendingen en misdrijven tegen de menselijkheid, die onder de militaire dictatuur van Desi Bouterse zijn gepleegd’.

Aanvankelijk verdedigde NiNsee de keuze voor Hira. Maar zaterdag trok de organisatie de uitnodiging aan Hira in. Volgens NiNsee heeft de organisatie ‘de ambitie om met een ieder die een positieve bijdrage levert aan haar missie samen te werken’. Door ‘de escalatie tussen voor- en tegenstanders’ moet NiNsee nu echter  pas op de plaats maken.

Intimidatie

Hira reageert fel op de afzegging. In een verklaring schrijft hij zondag dat hij het slachtoffer is van ‘een intimidatiecampagne van een groep extremisten’ onder leiding van publicist Theo Para. Volgens Hira is de afzegging een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Tijdens de lezing wilde hij spreken over ‘een dekoloniale visie op de geschiedschrijving van de slavernij’. ‘Maar het thema maakt voor de extremisten niets uit. Al zou ik spreken over het weer, dan nog zouden ze een campagne voeren om mij het spreken onmogelijk te maken.’

Hira roept de Surinaamse gemeenschap in Nederland op om alsnog een bijeenkomst te organiseren waar hij de Keti Koti- lezing kan houden. ‘Als protest tegen de aantasting van de vrijheid van meningsuiting.’ 

Volgens Para ‘gaat het er niet om om Hira monddood te maken’. ‘Het gaat erom of het passend is een verdediger van mensenrechtenschenders en een pleitbezorger van straffeloosheid, de lezing van de vrijheid, rechtsgelijkheid en menselijke waardigheid, de Keti Koti-lezing, te laten houden’, schrijft hij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden